> Ελλάδα

Ελεύθεροι είναι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που συνελήφθησαν στον Έβρο το Μάρτιο και επιστρέφουν έως αύριο Τετάρτη στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, θα επιστρέψουν με το προεδρικό αεροσκάφος, ενώ η δίκη τους θα γίνει – πιθανότατα- ερήμην. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δυο αξιωματικούς θα παραλάβει το αεροσκάφος από την Αλεξανδρούπολη, είτε σήμερα Τρίτη, είτε αύριο το πρωί.

Οι δυο στρατιωτικοί, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα μεταβούν αμέσως είτε στο Προεδρικό Μέγαρο, είτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο στρατιωτικοί είχαν υποβάλει πέντε φορές αίτηση για αποφυλάκιση, ωστόσο το τουρκικό δικαστήριο τις απέρριψε όλες.

Η ελληνική Βουλή είχε ψηφίσει πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι δύο στρατιωτικοί μετατίθενται στην Τουρκία.

Σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης είναι να αντικρουστεί ο ισχυρισμός του τουρκικού δικαστηρίου πως οι Μητρετώδης-Κούκλατζης δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη γειτονική χώρα και γι’ αυτό δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν.

Τσίπρας: Άγγελε και Δημήτρη καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

«Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» εύχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, που αφήνονται ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους, έπειτα από 5 μήνες κράτησης.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν», γράφει στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

 

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες) • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας • Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική)

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θάσος)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών έφτασε από την Iατροδικαστική Yπηρεσία της Αθήνας η λίστα με τους 92 νεκρούς, δύο εκ των οποίων παραμένουν αταυτοποίητοι. 

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...