Στα νησιά οι εφοριακοί

Ν. Αιγαίο

Έτοιμοι να «σαρώσουν» τα τουριστικά ελληνικά νησιά είναι οι εφοριακοί προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειές για πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Οι «ράμπο» της εφορίας θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς το μεγάλο τουριστικό κύμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Σημειώνεται πως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καταγράφηκε υψηλή παραβατικότητα, άνω του 70%, με το «σκήπτρο» να το έχουν τα νησιά των Κυκλάδων που ορισμένοι επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της διασκέδασης όχι μόνο δεν εξέδιδαν αποδείξεις, αλλά δεν είχαν καν ταμειακή μηχανή! (περίπτωση στη Σαντορίνη).

Με βάση τον πρόσφατο νόμο, οι ελεγκτές κατά τη διενέργεια ελέγχων θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» στα καταστήματα για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή θα είναι πιο αυστηρή, με κλείσιμο του καταστήματος για τέσσερις μέρες, ενώ σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για δέκα μέρες. 

Το άμεσο κλείσιμο θα γλιτώνουν μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ. Γι’ αυτές ο νόμος προβλέπει «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.