18
Τρι, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Διάβρωση εδάφους… Υποβαθμισμένη Γη

> Απόψεις

Μετά την περιποίηση του κτήματός μου, (καθαρισμό, φρεζάρισμα, σκάψιμο, κλπ) ανακάλυψα ότι νέος όγκος από πέτρες βγήκαν στην επιφάνεια. Και αφού αυτό συμβαίνει κάθε φορά, βγάζοντας μεγάλο όγκο αδρανών υλικών, αναρωτιέμαι πού πηγαίνει το γόνιμο χώμα.

 

Η απάντηση βέβαια είναι μία. Στη θάλασσα, μετά από διάβρωση του εδάφους, μετατρέποντάς το σε άμμο, εφόσον έχω βοηθήσει και εγώ μέσω του σκαψίματος, αρκετά σε αυτό. Η βροχή, το χιόνι, το νερό των ποταμών, η θάλασσα, κατατρώγουν σιγά - σιγά το έδαφος. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υδάτινη διάβρωση.

Το επιφανειακό έδαφος, που είναι και το γόνιμο έδαφος, από 35 έως 50 εκατοστά διαβρώνεται γρήγορα. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει, ότι ένα εκατοστό περίπου γόνιμου χώματος χάνεται κάθε χρόνο, από την διάβρωση του εδάφους. Πολύ σημαντικό, τη στιγμή που χρειάζονται από 70 έως και 1.000 χρόνια για να δημιουργηθεί.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στην επιφάνεια της γης, δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο διότι πραγματοποιούνται πάρα πολύ αργά. Και έτσι, η Γη, υποβαθμίζεται. Η εδαφική υποβάθμιση είναι η μείωση της παραγωγικότητας του εδάφους για όποια χρήση γης.

Μπορεί να προκληθεί από φυσικά φαινόμενα, αλλά επιταχύνεται από ανθρώπινες παρεμβάσεις. (εντατικές καλλιέργειες χωρίς αγρανάπαυση, υπεράντληση των υπόγειων νερών, υπερβοσκή κλπ) Η βλάστηση προστατεύει τα εδάφη από την διάβρωση, γιατί παρέχει κάλυψη από τις σταγόνες της βροχής. Όταν η βλάστηση απομακρυνθεί, το έδαφος είναι εκτεθειμένο στη διαδικασία της διάβρωσης, χάνοντας έτσι η Γη όλα τα θρεπτικά συστατικά της, μετατρέποντάς την σε απλή άμμο. Έτσι το έδαφος γίνεται μη γόνιμο και ανίκανο να στηρίξει νέα βλάστηση. Το ποσοστό διάβρωσης, είναι μεγαλύτερο σε εδάφη με μεγαλύτερη κλίση, από ότι τα επίπεδα εδάφη. Η χώρα μας είναι από τις περιοχές υψηλού κινδύνου διάβρωσης, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους της.

Απλοί τρόποι αντιμετώπισης και προστασίας της γονιμότητας των χωραφιών μας: Αφήνουμε στην επιφάνεια του εδάφους φυτικά υπολείμματα ως χλωρή λίπανση. Οι σταγόνες της βροχής πέφτουν σε αυτά κόβοντας την ορμή και φτάνουν στο έδαφος με μικρή ταχύτητα.

Αποφεύγουμε το βαθύ όργωμα, βγάζοντας έτσι μικρότερη ποσότητα οργανικού χώματος στην επιφάνεια, που με την βροχή και διάβρωση μετατοπίζεται και χάνεται.

Δημιουργούμε ζώνες, με φυσική βλάστηση κατά μήκος της κλίσης του εδάφους.

Στο δια ταύτα. Το νησί μας έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις εκτός τις φυσικές.

Ο ανθρώπινος παράγοντας έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή, έχοντας χαθεί από τον τόπο μας αρκετό ωφέλιμο - γόνιμο χώμα που φεύγει στη θάλασσα γινόμενο άμμος. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες σίγουρα θα προλάβουμε περισσότερη γόνιμη γη, για να βρούνε τα παιδιά μας και οι επόμενοι καλλιεργητές.

Παναγιώτης Δημόπουλος