11
Τρι, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Φυτοφάρμακα… Αναγκαίο κακό; | Του Π. Δημόπουλου

> Απόψεις

Πριν μερικές ημέρες, βρέθηκα ύστερα από επίσκεψη στον λαχανόκηπο ενός φίλου, κάνοντας του το εξής ερώτημα: «Χρησιμοποιείς βιολογικά ή χημικά σκευάσματα για ψεκασμούς;», Μετά από συζήτηση απάντησε: «Δυστυχώς τα χημικά σκευάσματα είναι αναγκαίο κακό».

 

Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία, ύστερα από πλοήγηση στο διαδίκτυο, να γράψω αυτό το άρθρο. Μεγάλη είναι η βιβλιογραφία και πολλές οι επιστημονικές έρευνες για τα φυτοφάρμακα, που έχουν κυριολεκτικά εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και όλες οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν στο ότι: Τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εχθρών των φυτών με σκοπό την αποδοτικότερη καλλιέργεια. Ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 70 χρόνια.

Μετά την ανακάλυψη του D.D.T. το 1942 από τον Ελβετό Muller, το 1946 έρχεται από την «Bayer» τo παραθείο. Σκοπός ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων, που μετέδιδαν ελονοσία και άλλες ασθένειες στον άνθρωπο. Στη συνέχεια ακολούθησε η ανακάλυψη και παρασκευή σημαντικού αριθμού άλλων φυτοφαρμάκων. Διακρίνονται δε, σε ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα ή μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα. Τα τελευταία είναι τα πιο τοξικά για τον άνθρωπο και τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα. Άλλα διασπώνται ταχέως και άλλα βραδέως. Όλα όμως καταλήγουν στο περιβάλλον. Οι ουσίες τους προκαλούν δηλητηρίαση και μπορούν να μπουν στον οργανισμό με την αναπνοή, την κατάποση, αλλά κυρίως από το δέρμα. Η αλόγιστη χρήση, δημιουργεί πολλά προβλήματα στα ζώα και φυτά. Ρυπαίνει το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα, διαταράσσει την ισορροπία του περιβάλλοντος και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρές ή και μόνιμες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, ή επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Κάποιες έρευνες έδειξαν ότι τα φυτοφάρμακα καταστρέφουν το G.P.S. των μελισσών μειώνοντας έτσι τον αριθμό των βασιλισσών, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην χλωρίδα, αφού από τις μέλισσες γίνεται η γονιμοποίηση των φυτών και όχι μόνο. Οι άμεσες δυσάρεστες συνέπειες όμως, αφορούν κυρίως τους αγρότες και τις οικογένειες τους, λόγω κακής χρήσης. Υπολογίζεται ότι 3.000.000 άνθρωποι εκτίθενται σ’ αυτές τις ουσίες κάθε χρόνο και είναι υπεύθυνες για πάνω από 300.000 θανάτους παγκοσμίως. 

Στη χώρα μας 50 παιδιά και περισσότεροι από 120 ενήλικες δηλητηριάζονται κάθε χρόνο, ερχόμενοι κατά λάθος σε επαφή με φυτοφάρμακα. Αυτές οι ουσίες πλήττουν ανεπανόρθωτα την δημόσια υγεία αφού καταλήγουν στο πιάτο μας.

Η «GREEN PEACE» καθώς και άλλες οικολογικές οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου χρόνια τώρα για το θέμα αυτό, ξεκινώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να αναλάβει επειγόντως δράση και να προχωρήσει αμέσως στο δρόμο της βιολογικής γεωργίας, χωρίς χημικά, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.

Καλή σοδιά λοιπόν, στους φίλους καλλιεργητές, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε… ότι τρώμε.