22
Τρι, Ιαν

Ανοιξιάτικες αλλεργίες… άρρωστα φυτά;

> Απόψεις

Επειδή έχει παρεξηγηθεί η έννοια σε συνάρτηση με τη λειτουργία και συμπεριφορά των φυτών αυτή την εποχή λόγω γύρης, βαμβακάδας και έξαρσης αλλεργιών σε πολλούς από εμάς.

Πολλά δε τα τηλεφωνήματα και καταγγελίες των πολιτών, που λαμβάνουν οι υπηρεσίες του δήμου για «άρρωστα» δέντρα γεμάτα γύρη, βαμβακάδα, έντομα, κλπ που πρέπει να κοπούν, αισθάνομαι την ανάγκη να ενημερώσω ότι βρισκόμαστε στην άνοιξη. Μια εποχή, που τα δέντρα και φυτά είναι ανθισμένα και φυσικά άνοιξη σημαίνει επικονίαση, γύρη, φύση σε οργασμό και αλλεργίες σε έξαρση.

Είναι η εποχή που αναπαράγονται τα φυτά απελευθερώνοντας τη γύρη τους στον αέρα. Σίγουρα όμως μια αλλεργική αντίδραση στη γύρη μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επιστήμονες επισημαίνουν, ότι η αιτία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα γονίδια.

Οι κυριότεροι ένοχοι των αλλεργιών, είναι τα αγρωστώδη, τα φυτά δηλαδή του αγρού, τα ζιζάνια, το γκαζόν, τα δημητριακά και κάποια δέντρα όπως το πεύκο, η ελιά, το κυπαρίσσι, η λεύκα κλπ.

Ωστόσο, οι αλλεργίες οφείλονται στη γύρη των παραπάνω φυτών και όχι στα προϊόντα η τα παράγωγά τους. Ο Μάιος, είναι ο μήνας έξαρσης όλης αυτής της κατάστασης, όταν όλα είναι σε αρμονία και η χλωρίδα του τόπου στην καλύτερη υγιή της κατάσταση. Πρόκειται για φυσιολογική λειτουργία, άσχετη από ασθένειες φυτών και δέντρων.

Για την αλλεργία μας, επιβάλλεται να επισκεφτούμε αλλεργιολόγο, ο οποίος θα μας συστήσει αγωγή για να μειώσουμε την έκθεσή μας στους αλλεργιογόνους παράγοντες, που προέρχονται συνήθως από τα δέντρα και λουλούδια. Τα δε φυτά και δέντρα μας, για να τα «γιατρέψουμε» δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χημικά σκευάσματα, επειδή έχουν μεγάλη περίοδο τοξικότητας και δεν είναι επιλεκτικά, σκοτώνοντας όλα τα έντομα, ακόμα και τα ωφέλιμα, (μέλισσες, πασχαλίτσες, κλπ) τα οποία είναι απαραίτητα στις καλλιέργειες.

Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης διαφόρων ασθενειών υπάρχουν πολλοί.

  1. Για μελίγκρες: Τσουκνιδόζουμο. (ψεκασμός). Διάλυμα πράσινου σαπουνιού με οινόπνευμα (ψεκασμός). Πασχαλίτσες: Ο πιο μισητός εχθρός των αφίδων (μελίγκρα). Υπάρχουν στο εμπόριο.

  1. Για βαμβακάδα: Πλύσιμο με νερό με πιεστικό, ή τοποθετούμε φτηνές χάρτινες αυτοκόλλητες ταινίες με εντομολογική κόλα, που τοποθετούμε την άνοιξη και το έντομο «Marchalina» παγιδεύεται.

  1. Για μύκητες: Το γάλα είναι από τα καλύτερα όπλα. (ένα μέρος γάλα, ένα μέρος νερού). Ψεκάζουμε τα μολυσμένα φύλλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γάλα που έχει ξινίσει.

  1. Για σκωρίαση και περονόσπορο: Μία κουταλιά ξίδι σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε τις άρρωστες περιοχές των φυτών.

Ήπιους χειρισμούς λοιπόν για την καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών μας, αφού ότι χρησιμοποιούμε επιστρέφει σε εμάς μέσω του υδροφόρου ορίζοντα.

Παναγιώτης Δημόπουλος