ΑΦΡΟΔΙΤΗ 2000 μ.X.

> Απόψεις

Γλυπτό Γκίνη συνέχεια…

Μετά από πολλές ενστάσεις συλλόγων και της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, ενυπόγραφες διαμαρτυρίες πολιτών για την τοποθέτηση του εν λόγω γλυπτού στην κεντρικότερη πλατεία του νησιού «Μαντώ Μαυρογένους», το δημοτικό συμβούλιο του δήμου αποφάσισε να δημιουργήσει επιτροπή «ειδικών» που θα αποφασίζει για ζητήματα τέτοιου είδους στο νησί.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, οτιδήποτε κάνουμε στο νησί, το βλέπουν και πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Ας υποθέσουμε ότι δημιουργείται αυτή η ομάδα – επιτροπή με τους καλύτερους ειδικούς επιστήμονες (π.χ. αρχιτέκτονες, εικαστικούς, καλλιτέχνες, κλπ). Τα κριτήρια ανάλογα την παιδεία και εμπειρία του καθενός, θα είναι διαφορετικά. Οι αποφάσεις θα βγαίνουν βάσει πλειοψηφίας, που ενδεχομένως, να μην είναι πάντα και οι καλύτερες.

Για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα λειτουργίας και αποφάσεων, θα πρέπει βάσει καταστατικού να συμφωνήσει ή να διαμορφώσει πρώτα ένα «ΟΡΑΜΑ» και μια μακροχρόνια προοπτική για τον τόπο, το οποίο να βάλει σε κοινή διαβούλευση. Έτσι δημιουργεί τις προϋποθέσεις να διαχειριστεί τέτοια θέματα με επιτυχία για το σύνολο των πολιτών, γιατί αυτοί θα είναι οι βασικοί παραλήπτες - αποδέκτες των αποφάσεων αυτών.

Πιστεύω πως πρέπει να πάρουμε σοβαρά παλαιότερο δημοσίευμα της Ο.ΠΑ.Σ σε δελτίο τύπου με το σκεπτικό, που για το συγκεκριμένο έργο, αναφέρει:

«Το Δ.Σ. της Ο.ΠΑ.Σ πιστεύει ότι το εν λόγω γλυπτό είναι εικαστικά άψογο και καλαίσθητο για να εκτεθεί σε δημόσιο χώρο της Πάρου, όχι όμως στην συγκεκριμένη πλατεία. Θεωρούμε ότι η πλατεία αυτή θα πρέπει να δίνει το στίγμα της Πάρου και να αναδεικνύει με την αισθητική της την Κυκλαδική λαϊκή παράδοση, την ιστορία και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πολιτισμού του νησιού μας, διότι είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος που αντικρίζουν οι επισκέπτες που έρχονται. Πιστεύουμε πως τα έργα τέχνης, πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας και της παιδείας μας. Οι χώροι έκθεσης έργων τέχνης θα πρέπει να είναι μελετημένοι σωστά, έτσι ώστε τα έργα να αναδεικνύονται να εντάσσονται αρμονικά στον επιλεγμένο χώρο και να τον χαρακτηρίζουν».

Πιστεύουμε λοιπόν, ότι η μόρφωση, η παιδεία, η ειδικότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος, αν λειτουργεί με τις ατομικές του εμπειρίες, χωρίς «όραμα» τον τόπο του, τα αποτελέσματα θα είναι όχι μόνο ανέφικτα του ζητουμένου. αλλά και κακώς υλοποιημένα.

Ευχόμαστε να επιλεγούν οι καλύτεροι ειδικοί για την ομάδα αυτή, ώστε να έχουν τις προϋποθέσεις για να διαμορφώσουν «Όραμα» και να αποκτήσει ο πολίτης του τόπου μας, τοπική ταυτότητα που κοντεύει να την χάσει, από παρεμβάσεις καλών μεν προθέσεων, αλλά αποσπασματικών ενεργειών που δεν οδηγούν πάντα σε θετικό αποτέλεσμα.

Παναγιώτης Δημόπουλος