Πάπια με σοκολάτα! | Του Δ.Μ.Μ.

> Απόψεις

Κατά περιόδους μέσα από το προσωπικό μου άρθρο έχω γράψει ότι η Πάρος είναι ένα νησί ανάδελφο.

Ακόμα, προ εβδομάδων έγραψα ότι από τη στιγμή που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2017, πρέπει η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης να ρίξει σε αυτό «βάρος» και να «αραιώσουμε» κάπως από τις ανούσιες εκθέσεις τουρισμού, που έτσι και αλλιώς πηγαίνουμε εκεί που θα μας πουν (η Περιφέρεια) και όχι εκεί που επιλέγουμε…

Πάμε τώρα παρακάτω, διότι όποιος δεν έχει κατανοήσει ότι η γαστρονομία και η γευσιγνωσία είναι πολιτισμός, και ότι ο συγκεκριμένος πολιτισμός είναι η λεπίδα ενός τόπου για τον τουρισμό, τότε, μάλλον, δεν έχει καμία σοβαρή σκέψη για το πώς πρέπει να πορεύεται αυτή η δράση.

Από την άλλη, διαβάζω συνεχώς για νέα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν στην Πάρο, με εδέσματα, όπως: σούσι, καπνιστό σολομό με πορτοκάλι, γκερεμέζι «brulée» με παντζάρια και πέστο φουντούκι. Αφήστε που αυτό το «συνοδεία γλάσου» το γράφουν για κάθε πιάτο! Μάλιστα. Καρα-παραδοσιακά… Σαν να πάω εγώ δηλαδή κανένα ταξιδάκι στην Υεμένη –που την έχω άχτι- και να έρθει ο σερβιτόρος να μου πει ότι έχουν σπέσιαλ χωριάτικη σαλάτα και ΑΑ τζατζίκι! (Αυτό όντως το είχα πάθει στην Ασουάν και τελικά μου έφεραν χόρτα με γιαούρτι!). Γιατί γελάτε; Λέτε ότι όταν πεις σε Γάλλο τουρίστα ότι έχετε καλή κις λορέν θα γελάει λιγότερο;

Ας πάμε τώρα και στην ουσία. Στις 7/6/2017 πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση παραγωγών και εστιατόρων του Νομού Κυκλάδων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ κύκλου αξιολόγησης που αφορά τη δημιουργία μητρώου προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine. Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση απώτερος σκοπός είναι να ενώσουμε όλους τους κρίκους της αγρο-διατροφικής αλυσίδας, ώστε να προσφέρουμε στους επισκέπτες ποιοτικές και ολοκληρωμένες γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες θα γνωρίσουν και θα αγαπήσουν τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Α’ κύκλου ένταξης προϊόντων παραγωγών των Κυκλάδων. Σε αυτό τον πρώτο κύκλο εντάσσονται 220 προϊόντα από 38 παραγωγούς του Νομού. Οι δε παραγωγοί αυτές τις ημέρες θα λάβουν τη μακέτα σήμανσης προϊόντων και το συνοδευτικό οδηγό χρήσης του σήματος. Το ίδιο και τα εστιατόρια που θα πιστοποιηθούν.

Όπως γράψαμε παραπάνω παρουσιάστηκαν 220 προϊόντα απ’ όλα τα νησιά των Κυκλάδων, μα απ’ όλα!

Πόσοι εκ της Πάρου μετείχαν; ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ! Το Οινοποιείο «Μωραΐτη» (Μαν. Μωραΐτης), που παρουσίασε 12 κρασιά, όλα ΠΟΠ και ΠΓΕ (προστατευμένη ονομασία προέλευσης και προστατευμένη γεωγραφική περιοχή). Ούτε μια «Pommery», ούτε καμία πάπια με σοκολάτα δεν πήγε να παρουσιάσει. Κρίμα…

Δ.Μ.Μ.