«Ο Καραγκιόζης αφισοκολλητής»

> Απόψεις

Χατζηαβάτης: Ακούσατε, ακούσατε κατά διαταγή του πολυχρονεμένου μας Πασά, ζητείτε δημόσιος αφισοκολλητής.

Καραγκιόζης: Τι θες βρε Χατζηαβάτη και φωνάζεις απέξω από τη παράγκα μου και θα ξυπνήσεις τα κολλητήρια.

Χατζηαβάτης: Καραγκιόζη μου, ο Πασάς μου ανέθεσε να του βρω έναν αφισοκολλητή. Πενήντα λεπτά την αφίσα.

Καραγκιόζης: Είσαι πολύ τυχερός Χατζηαβάτη! Τον έχεις μπροστά σου.

Χατζηαβάτης: Ποιος εσύ; Ας γελάσω! Βρε συ, αφού δεν ξέρεις τι είναι αφίσα, ούτε και πως τις κολλάνε.

Καραγκιόζης: Άστο πάνω μου!

Χατζηαβάτης: Πρόσεχε καλά καημένε, δεν θα αφήσεις, ούτε μία κολόνα, ούτε ένα δέντρο, ούτε ένα τοίχο χωρίς αφίσα. Πρέπει να μαζευτεί κόσμος στην εκδήλωση του Πασά.

Καραγκιόζης: Μείνε ανήσυχο…, θα πάρω εγώ τα κολλητήρια και θα ντύσουμε τη πόλη, το νησί ολόκληρο!

Χατζηαβάτης: Πάμε από το Σαράι να πάρεις τις αφίσες.

Καραγκιόζης: Βρε αυτές είναι ασήκωτες, θα τις βάλω στη παράγκα να φράξω καμιά τρύπα να μη κρυώνουμε το χειμώνα, θα γεμίσω και το στρώμα που βουλιάζει (κοιμάται).

Χατζηαβάτης: Καραγκιόζη, που είσαι, κοιμάσαι βρε ανεπρόκοπε, αχ τι μου έκανες, θα μας σφάξει ο Πασάς, γιατί δεν έβαλες τις αφίσες, πως θα το μάθει ο κόσμος για την εκδήλωση;

Καραγκιόζης: Μη φοβάσαι Χατζηαβάτη, ξέρεις πόσα like είχαμε, να πεις στον Πασά ότι θα έχει πολύ κόσμο.

Χατζηαβάτης: Τι like και ξεlike μου τσαμπουνάς.

(μετά την επιτυχημένη εκδήλωση)

Πασάς: Φέρτε μου αυτόν τον Καραγκιόζη, να τον συγχαρώ.

Καραγκιόζης: Ορίστε Πασά μου.

Πασάς: Πες μου Καραγκιόζη, τι έκανες και μαζεύτηκε τόσο πολύ κόσμος, χωρίς να λερώσεις με αφίσες την πόλη;

Καραγκιόζης: Πολυχρονεμένε μου Πασά, το έβαλα στο internet και σε όλα τα μέσα μαζικής δικτύωσης, στην εφημερίδα και στο ραδιόφωνο, πατώντας μόνο ένα κουμπί. Μοίρασα και μερικά προγράμματα χέρι με χέρι, με όλες τις εκδηλώσεις και αυτό ήταν!

Έτσι γίνεται δυστυχώς κάθε καλοκαίρι, όχι μόνο από τις παραστάσεις του φίλου μας του καραγκιόζη, αλλά και από πολλά πανηγύρια και εκδηλώσεις, που καλώς γίνονται στο νησί μας. Φυσικά, όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό χαρακτήρα και προσφέρουν μια εκτονωτική κι ανακουφιστική διέξοδο. Θα πρέπει όμως να σκεφτούμε την αισθητική πλευρά της πόλης και να σεβαστούμε το περιβάλλον. Τι γίνεται μετά; Θα τις πάρει ο άνεμος στην άκρια του δρόμου ή θα λιώσουν με τις πρώτες βροχές φράζοντας τα φρεάτια ομβρίων ή στη θάλασσα, ή θα τα μαζέψει… ο Δήμος;

Σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου απαγορεύεται η επικόλληση αφισών, αεροπανό και διαφημιστικών εντύπων, ενώ έχει οριστεί πρόστιμο ύψους 200€-1500€, για τους παραβάτες.

Για την αποτροπή της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της δημόσιας καθαριότητας, δεν αρκεί μόνο η τήρηση του κανονισμού και η επιβολή προστίμων, αλλά η υιοθέτηση ενιαίας συμπεριφοράς και η συνειδητοποίηση των κινδύνων από τη διαρκή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Χριστόδουλος Μαούνης