Φάρος Αγίου Φωκά

> Απόψεις

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 είναι η παγκόσμια ημέρα Φάρων!

Η παγκόσμια ημέρα φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της διεθνούς ένωσης φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων.

Αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, είναι συνδεδεμένοι με την ναυτική παράδοση της Ελλάδας και αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς. Παρόλα αυτά αργοσβήνουν παραδομένοι στη φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης.

Πληροφοριακά, το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο έχει 120 φάρους μέσης ηλικίας δύο αιώνων, από τους οποίους οι 20 βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ οι 30 σε μέτρια και οι υπόλοιποι σε ετοιμόρροπη. Η διαχείριση του δικτύου φάρων ανήκει στο ΓΈΝ και η συντήρηση τους εκτελείται από την υπηρεσία φάρων ανάλογα με τις εκάστοτε διατιθέμενες πιστώσεις. Επίσης, συντήρηση και αποκατάσταση γίνεται με δημόσια χρηματοδότηση μέσω τοπικών φορέων δήμων και περιφερειών, εξ ιδίων πόρων Λιμενικών Ταμείων και με ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Ο φάρος του Αγίου Φωκά, κατασκευάστηκε το 1867, από την Γαλλική Φάρων Εταιρεία, για να προσέχουνε τα πλοία.

Δέκα μέτρα είναι ψηλός, οικοδεσπότης καθημερινός, κάνει κουμάντο στο λιμάνι, κι ο καπετάνιος δεν τον φθάνει.

Σήμα κατατεθέν της Παροικιάς, χαιρετά όποιον περνά, στο ηλιοβασίλεμα μπροστά, βρίσκεται από όπου τον κοιτάς.

Είναι μισογκρεμισμένος, και στην τύχη του αφημένος, είναι πολιτιστική κληρονομιά, μα σημασία δε του δίνουν καμιά.

Κάποτε είχε ζωή, στου φαροφύλακα την εποχή, τώρα είναι ηλεκτρικός, μα ετοιμόρροπος κι αυτός.

Είναι ανάγκη να συντηρηθεί, και σα κειμήλιο να αξιοποιηθεί, ναυτικό μουσείο να γίνει, που αναμνήσεις θα μας δίνει.  

Χριστόδουλος Μαούνης