×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Περιβάλλον… φωτιές… διάσωση…

> Απόψεις

Από τον αναγνώστης μας, κ. Παν. Δημόπουλο, μέλος του συλλόγου φίλων του παραδοσιακού οικισμού Παροικιάς, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

«(Ο κόσμος αυτός που ζούμε δε μας ανήκει τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές και πρέπει να τον παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας). Έτσι πρέπει να σκέφτεται ο κάθε υπεύθυνος και ευαίσθητος πολίτης. Το περιβάλλον πάντα ήταν στόχος εμπρηστών και καταπατητών, γυρνώντας όμως μπούμερανκ στον παράγοντα άνθρωπο.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί έως και 20% με ρύπους που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ανθρώπινη υγεία. Οι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακος δεν θα απορροφούνται ούτε θα φιλτράρονται και έτσι οι συνθήκες στις πόλεις θα αλλάξουν. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί και η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο αποπνικτική.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή υπηρεσία περιβάλλοντος κάθε χρόνο 240.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τα στερεά μικροσωματίδια. Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μιας μικρής έκτασης χώρα χωρίς βαριά βιομηχανία και συνεπώς δε δικαιολογείται αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Απόσπασμα από περιβαλλοντολογική μελέτη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ανθρωπολογικής εταιρείας και του διεθνούς οργανισμού ανθρώπινης οικολογίας, επισημαίνει τις επιπτώσεις των καμένων δασών.

- Διάβρωση του εδάφους αρχικά στα ανώτερα και σταδιακά στα εσώτερα γήινα στρώματα, αδυναμία απορρόφησης των νερών της βροχής, υπερχείλιση ποταμών, πλημμύρες, δημιουργία ορμητικών χειμάρρων οι οποίοι σε διαβρωμένο έδαφος ανεξέλεγκτα θα παρασύρουν δέντρα, κτίσματα και ότι βρεθεί στο πέρασμά τους.

- Αυξημένα προβλήματα υγείας, αναπνευστικού, αλλεργίες, καρκίνος, λευχαιμία, θα χτυπήσουν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες.

- Υπογονιμότητα, μείωση μέσου όρου θνησιμότητας της χώρας.

- Επικινδυνότητα στο πόσιμο νερό. Θα απαιτηθεί πολύ καλό φιλτράρισμα του νερού σε όλη την χώρα.

- Επικινδυνότητα στο θαλάσσιο νερό. Κίνδυνος σαλμονέλας και άλλων σοβαρών ασθενειών στους λουόμενους, στους εργάτες λιμένων και όσους έρχονται σε επαφή με το θαλασσινό νερό.

- Κίνδυνοι από την τροφή δηλητηριάσεων, εφόσον τρεφόμαστε από μολυσμένη  χλωρίδα – πανίδα.

- Αλλαγή του μεσογειακού κλίματος σε τροπικό, με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας. - Αύξηση της στάθμης των υδάτων και περαιτέρω ξηρασίας της γης, εφόσον η διάβρωση του εδάφους δεν θα μπορεί να απορροφήσει την υγρασία.

Απαιτούμενη δράση

- Άμεση αναδάσωση και φροντίδα της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας.

- Απαίτηση καταγραφής των Ελληνικών δασών, δασοπροστασία (περιφρούρηση ως κόρην οφθαλμού).

- Νομοθεσία προστατευτική προς τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας.

-Αναδάσωση και στις πόλεις. Όπως στην Αμερική έτσι και εδώ, μπορεί οι χώροι στάθμευσης να γίνουν υπόγειοι πολλαπλών επιπέδων, δίνοντας θέση σε πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής.

- Φροντίδα στους προσωπικούς μας κήπους. Ας γεμίσουμε με φυτά και λουλούδια τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τους ακάλυπτους χώρους.

Έτσι θα διορθώσουμε σε κάποιο βαθμό την κατακρεούργηση του περιβάλλοντος που διαπράττεται οργανωμένα πλέον, όπως έχουν αποδείξει ειδικοί στο θέμα αυτό».