×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

«Υιοθετήστε έναν αναπληρωτή»

> Απόψεις

«[…] Υιοθετήστε έναν αναπληρωτή». Η παροιμιώδης φράση του δήμαρχου Σαντορίνης, για να λυθεί το θέμα της στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, δηλαδή, είναι είτε παιδιά ορφανά είτε αδέσποτα ζώα. Εννοείται ότι ούτε με τα παιδιά, ούτε με τα ζώα έχω κάτι -προς αποφυγή παρεξηγήσεων- αλλά υποτίθεται ότι προσλαμβάνονται, ώστε να στελεχωθούν τα δημόσια σχολεία και να λειτουργήσουν. Τουτέστιν, να διδάξουν τα παιδιά της Σαντορίνης, της Μυκόνου και όλης της χώρας και να συμβάλουν -όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν- στην οκοδόμηση της προσωπικότητας των αυριανών Ελλήνων πολιτών.

Πού ακριβώς βρίσκεται ο σεβασμός στους εκπαιδευτικούς και το παράδειγμα που δίνετε, κ. δήμαρχε Σαντορίνης; Οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία ετών, αφού διορισμούς η τρόικα δεν επιτρέπει (για να μην κρυβόμαστε «αριστερέ» κ. Φίλη), είναι μόνιμοι αναπληρωτές. Καλύπτουν οργανικά κενά. Κάθε Σεπτέμβρη περιμένουν με τις βαλίτσες έτοιμες την τοποθέτησή τους. Κι αυτός ο αναπληρωτής, μπορεί να βρεθεί από τη Βόρεια Ελλάδα, στις Κυκλάδες. Να ταξιδέψει με διαφορετικά μέσα μεταφοράς, να ξοδέψει αρκετά χρήματα για να φτάσει στη Σύρο, όπου βέβαια θα πρέπει να πληρώσει και διανυκτερεύσεις και κάτι να φάει και να πιει.

Ακόμη, αυτός ο αναπληρωτής μπορεί να φτάσει και την πρώτη ημέρα έναρξης της προθεσμίας παρουσίασης στο κάθε γραφείο Εκπαίδευσης, αλλά να μη γίνεται να δηλώσει σχολεία προτίμησης, αφού τα κενά που υπάρχουν στο Νομό, δε τα έχει βγάλει το γραφείο (όπως συνέβη, για άλλη μία χρονιά στην Πρωτοβάθμια της Σύρου), που αυτό σημαίνει κι άλλη διανυκτέρευση, για να κάνει δήλωση προτίμησης και τρίτη διανυκτέρευση, ώστε να περιμένει το μέρος που θα τον τοποθετήσει ο\η διευθυντής – ντρια Εκπαίδευσης, αφού παρουσιαστούν όλοι οι αναπληρωτές του κάθε Νομού.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως κάθε χρόνο προσκομίζει τα ίδια δικαιολογητικά έγγραφα, παρόλο που τα στοιχεία του είναι περασμένα ηλεκτρονικά.... αλλά στον αιώνα της διάδοσης της πληροφορίας σε ένα δεύτερο, το ελληνικό κράτος αρέσκεται να φέρεται μαζοχιστικά, μιας και θέλει να γεμίζει γραφεία με ΑΧΡΗΣΤΑ χαρτιά!

Το αποκορύφωμα όλων αυτών των ευχάριστων διαδικασιών, είναι να προσλαμβάνεται στη Σαντορίνη και να κοιμάται στην παραλία (!) αφού είτε δεν του ενοικιάζουν σπίτι για όλο τον χρόνο, είτε το ενοικιάζουν 500 ευρώ, λες και είναι ο Λάτσης…

Για το τέλος, το καλύτερο όμως, το κρατούν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ όπου ζητούν τη συνδρομή των αναπληρωτών κάθε Δεκέμβρη, αλλά λάμπουν δια της απουσίας τους, όταν πρέπει να υπερασπιστούν εμπράκτως τους εκπαιδευτικούς που τις αποτελούν…

Του χρόνου, καλό θα είναι, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων να μη στείλει κανέναν εκπαιδευτικό στη Σαντορίνη. Τι να την κάνουν την εκπαίδευση στο σχολείο (έστω κι αυτή τη σαθρή εκπαίδευση), αφού περιουσίες έχουν και λεφτά υπάρχουν! Άντε και στα παριανά παιδιά μας! Καλή και υπομονετική σχολική χρονιά! 

Αγγελική Παυλάκη