18
Τρι, Δεκ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Η οικονομική κρίση στην καθημερινότητά μας | Της Στ. Κυριακίδου

> Απόψεις

Αν και την ευτυχία δεν τη φέρνουν τα χρήματα, η έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και ανασφάλεια και αναπόφευκτα να επηρεάσει την καθημερινότητά μας σε όλους τους τομείς.

Εδώ και μεγάλο διάστημα, διανύουμε μια εποχή όπου η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και αρκετή πίεση από οικονομικής πλευράς και όχι μόνο, αφού η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει και κρίση στην οικογένεια, στις σχέσεις μας, στους εαυτούς μας στη διατροφή μας, στην ψυχική μας ισορροπία και στην καθημερινότητά μας γενικότερα.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα

Η μέση ελληνική οικογένεια μπορεί να καλύψει πλέον τα λειτουργικά έξοδα μόνο. Συνήθης επιλογή για τον περιορισμό εξόδων στην οικογένεια είναι η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι. Επίσης, πολλά νεαρά άτομα –που δεν μεταναστεύουν για εξεύρεση εργασίας- παρατείνουν την παραμονή τους στο οικογενειακό νοικοκυριό, καθώς δε βρίσκουν δουλειά και αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας και από την άλλη υπάρχουν πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να χωρίσουν μέσα στη δίνη της κρίσης –αν και το επιθυμούν – γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα δύο νοικοκυριών.

Οι επιπτώσεις στην σεξουαλική ζωή

Η οικονομική κρίση, επηρεάζει και τη σεξουαλική επιθυμία. Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, τα προβλήματα που επικρατούν κυρίως στον εργασιακό χώρο, κάνουν τα ζευγάρια να παραμελούν τη σεξουαλική τους ζωή. Εκτός αυτού, το χρόνιο στρες οδηγεί σε υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπη και ζάχαρη, με αποτέλεσμα την αύξηση της παχυσαρκίας. Κατ’ επέκταση, η άσχημη εικόνα για το σώμα μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι είμαστε λιγότερο ποθητοί και έτσι επιλέγουμε περισσότερο την απόσυρση, παρά την επαφή.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Άνθρωποι που έχασαν ξαφνικά τις δουλειές τους αντιμετωπίζουν έντονο στρες και αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί Πεϊκιάν, Γκιοκάλπ «Η φτώχεια και η ανεργία είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ποσοστό της κατάθλιψης, της κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, των αγχωδών διαταραχών και των αυτοκτονιών».

Πως μπορούμε να επιβιώσουμε μέσα στην οικονομική κρίση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να μας βοηθήσουν τα παρακάτω:

- Η δημιουργία ενός «κοινωνικού δικτύου» με ανθρώπους που πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας ώστε να αντλούμε δύναμη και κουράγιο.

- Η προσπάθεια να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα θα μπορούσαμε να έχουμε και η άντληση ικανοποίησης από αυτά που ήδη έχουμε.

- Η ανεύρεση χρόνου για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας. Αυτό έστω και για λίγο θα μας αποφορτίσει από τα βάρη της καθημερινότητας.

Και μην ξεχνάτε ότι αν και τα χρήματα δίνουν λύση σε πολλά προβλήματα, δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημα της ευτυχίας!

Σταματούλα Κυριακίδου