20
Κυρ, Ιαν
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία - Ασκληπιείου

Πάρος

Από τα ονομαστότερα και πιο γνωστά ιερά της Πάρου υπήρξε κατά την αρχαιότητα το Ασκληπιείο. Ήταν κτισμένο σε υπερυψωμένο επίπεδο, σε μαγευτική τοποθεσία, δυτικά της αρχαίας και της σημερινής πόλεως της Πάρου, όπου και πηγή ύδατος από την οποία υδρευόταν μέχρι προ τίνος οι κάτοικοι της Παροικίας.

 

Τα Ασκληπιεία όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός και η κόρη του Υγεία, χτίζοντας σε υγιεινές περιοχές, κοντά σε πηγές, αναγκαίες για τις ιεροτελεστίες κατά τη διάρκεια της λατρείας και της θεραπείας και σε πλούσια βλάστηση «καθιστώντας ευχάριστη την διαμονή των πασχόντων».

Το Ασκληπιείο της Πάρου είναι κτίσμα του 4ου αι. π.Χ. Είναι ορθογώνιο οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, διαστάσεως 45Χ15μ. Το κέντρο αποτελούσε ένας υπαίθριος βωμός και ένα ξέσκεπο περιστύλιο που συνέδεε το άδυτο με την ιερή πηγή που βρίσκεται κάτω από τον βράχο. Δίπλα βρίσκονται δυο μισοστρόγγυλες εξέδρες. Στις στενές του πλευρές προσαρτήθηκαν δύο στοές και στο πίσω μέρος μερικά δωμάτια. Πάνω από τον βράχο βρίσκονται λιγοστά ερείπια του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος.

Από το 1898 μέχρι και το 1900 το Γερμανικού Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό τη διεύθυνση του μεγάλου αρχαιολόγου Otto Rubensohn ανέσκαψε και απεκάλυψε ολόκληρο το Ασκληπιείο. 

πηγές: «Αναδρομές στον κόσμο της αρχαίας Πάρου», του Νίκου Χρ. Αλιπράντη. Η οδός ξεκινάει από την οδό «Γιάννη Πάριου», έως την οδό «Αγίας Θεοκτίστης».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικίας