15
Σαβ, Δεκ

Υπόθεση κουνελιών

Πάρος

Το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα μας στο προηγούμενο φ. στις 9/2/2017 με τίτλο: «Οικολογική διαστροφή ή ανθρώπινη βλακεία», απέδειξε ότι το θέμα με την εξάπλωση του αριθμού κουνελιών αφορά σχεδόν όλους της κατοίκους της περιοχής πέριξ της Μάρπησσας, αλλά ως φαίνεται από την επικοινωνία που είχαμε με αυτούς, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για το πρόβλημά τους.


Το τμήμα κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κτηνοτροφική εκμετάλλευση κουνελιών (με κωδικό αριθμό) στη συγκεκριμένη περιοχή και αυτή ανήκει στην ΠΕΠΔ 1 βάση του ΓΠΣ Πάρου στην οποία δεν επιτρέπεται καμία κτηνοτροφική εγκατάσταση
Από πολίτη της Αγγλίας και κάτοικο της Ελβετίας, ο οποίος διατηρεί κατοικία στα Τσερδάκια –και τα στοιχεία του τα έχει η εφημερίδα μας- λάβαμε μία αρκετά ενδιαφέρουσα επιστολή για το θέμα.


Σε ελεύθερη μετάφραση, καθώς η επιστολή είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, αναδημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία της καταγγελίας:

 

«Γράφω σχετικά με το εξαιρετικό κομμάτι που γράψατε χθες (9/2/2017) για το θέμα των κουνελιών στα Τσερδάκια.


Η γυναίκα μου και εγώ μόλις ολοκληρώσαμε την κατασκευή μιας βίλας στην Τσερδάκια και παρακολουθήσαμε με ανησυχία την ταχεία εξάπλωση του πληθυσμού κουνελιών στην περιοχή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν αρχίσαμε να κατασκευάζουμε το ακίνητο σε ένα κομμάτι γης, το οποίο απέχει περίπου 300 μέτρα από την «πηγή» του προβλήματος, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των κουνελιών διατηρείται υπό έλεγχο -όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο από την προφανή πτώση του αριθμού τους- την περίοδο του Πάσχα.


Ωστόσο, από τότε, έχουμε δει ότι η εξάπλωση των κουνελιών είναι, στην πραγματικότητα, αξεπέραστη. Έχουμε προσωπικά δει κουνέλια μακριά από το ξενοδοχείο «Poseidon» στη Χρυσή Ακτή και στην παραλία Πούντα.


Όπως αναφέρθηκε στο άρθρο σας, έχουμε ακούσει τις ίδιες ιστορίες αετών και σκύλωνπου έχουν πυροβοληθεί με ένα τουφέκι και οι γάτες εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Από τη δική μας εμπειρία, έχουν ήδη γίνει σημαντικές ζημιές στον κήπο που μόλις φυτεύσαμε και στην ιδιοκτησία γενικά, με τα λαγούμια κουνελιών να βρίσκονται σε πολλά σημεία. (Η γυναίκα μου σχεδόν έσπασε τον αστράγαλό της όταν έπεσε σ’ ένα απ’ αυτά).


Μιλώντας με συναδέλφους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, έχουμε συναντήσει ένα μείγμα αδιαφορίας, απάθειας και ηττοπάθειας. Οι αναφορές των καταγγελιών προς την τοπική αστυνομία και τις αρχές φαίνεται να έχουν πέσει σε «κωφούς».


Φαίνεται ότι κανείς δε θέλει να κατανοήσει πλήρως την έκταση των κινδύνων της τρέχουσας κατάστασης. Διάβασα με ενδιαφέρον την αναφορά σας στην κατάσταση της Λήμνου. Κάνει την ψύχρανση της ανάγνωσης. Από τη δική μου εμπειρία ως πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, η εικονική εξαφάνιση του εγχώριου ερυθρού σκίουρου ως αποτέλεσμα της εισαγωγής του βρετανικού γκρίζου σκίουρου και των ζημιών που έχει κάνει ο τελευταίος, δημιουργεί ένα ανησυχητικό παράλληλο με την κατάσταση στην Πάρο. Χωρίς να αναφέρουμε, φυσικά, την καταστροφή που έγινε στα οικοσυστήματα στην Αυστραλία ως αποτέλεσμα της εθελοντικής εισαγωγής στην ήπειρο της…


Οι δικές μας προσπάθειες να φτάσουμε στον δήμο Πάρου έχουν, μέχρι στιγμής, φτάσει στον τοίχο του σηκώματος του ώμου και μας αναφέρουν: «Ναι, είχαμε καταγγελίες στο παρελθόν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Γράψτε στις υγειονομικές αρχές της Νάξου». Αυτή είναι η απάντηση που λαμβάνουμε.


Έτσι, ναι, θα γράψουμε στη Νάξο. Και θα συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε στις αρχές της Πάρου. Και θα προσπαθήσουμε να συσπειρώσουμε τους γείτονές μας για να αναλάβουμε κοινή δράση. Αλλά το άρθρο σας αποτελεί ευπρόσδεκτη κλήση συναγερμού σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Πάρου. Ας ελπίσουμε ότι, χάρη στο άρθρο σας, οι αρχές θα αρχίσουν τώρα να ενεργούν -προτού να δούμε κουνέλια να χτυπούν τον δρόμο στην Παροικιά».


Από την πλευρά μου, θα σας ενημερώσω για οποιαδήποτε πρόοδο στην κατάσταση. Μπράβο. Και σας ευχαριστώ ξανά».


Το επαρχείο


Για το παραπάνω θέμα υπάρχει σχετική κινητικότητα από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο έπαρχος Πάρου, Κ. Μπιζάς, έχει ενημερώσει για τις καταγγελίες τους εμπλεκομένους φορείς, ενώ έχει ειδοποιήσει και την αστυνομία του νησιού μας για την υπόθεση των πυροβολισμών στην περιοχή της Μάρπησσας.


Επίσης, ο έπαρχος Πάρου, Κ. Μπιζάς, έχει στείλει σχετική επιστολή καθώς και τα δημοσιεύματά μας στο δασαρχείο Πάρου και τη διεύθυνση Δασών Σύρου Ακόμα, ο δήμος Πάρου στις 4/12/2017 είχε στείλει ερώτημα στο τμήμα δημόσιας υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου και τις καταγγελίες ιδιώτη.


Το τμήμα δημόσιας υγείας απάντησε ότι η υπηρεσίας τους δεν έχει λάβει την έγγραφη καταγγελία και συνεχίζοντας γράφει προς τον δήμο Πάρου: «[…] Για τον παραπάνω λόγο σας παρακαλούμε να μας την προσκομίσετε για να σας απαντήσουν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πάρου αν άπτεται των αρμοδιοτήτων τους.


Επίσης, σας γνωρίζουμε κατόπιν ενημέρωσης από το τμήμα κτηνιατρικής, ότι δεν υπάρχει κτηνοτροφική εκμετάλλευση κουνελιών (με κωδικό αριθμό) στη συγκεκριμένη περιοχή».


Ο δήμος


Ο αντιδήμαρχος Πάρου, Χρ. Χριστόφορος, για το ίδιο θέμα δήλωσε στην εφημερίδα μας:


«Αρχές Δεκεμβρίου έλαβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημέρωση από τον κ. (…), ιδιοκτήτη ακινήτου στην περιοχή Τσερδάκια, για το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των κουνελιών.


Στις 04/12/2017 έστειλα επιστολή και φωτογραφίες στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, το τμήμα Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Δημοτική Αστυνομία γνωστοποιώντας το πρόβλημα και ζητώντας να υποδείξουν ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την επίλυση του προβλήματος.


Στις 1-2- 2018 έλαβα απάντηση από τον Έπαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά ότι απαιτείται η εξέταση της καταγγελίας για να αποφανθεί η υπηρεσία αν έχει αρμοδιότητα και ότι βάση των στοιχείων της κτηνιατρικής υπηρεσίας δεν υπάρχει κτηνοτροφική εκμετάλλευση κουνελιών στην περιοχή.


Δεν έχω λάβει άλλη επίσημη απάντηση από τις υπηρεσίες».