16
Κυρ, Δεκ

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία - Μεγ. Αλεξάνδρου

Πάρος

 

Στη συνοικία «Θόλος», συμπολίτης μας και συγκεκριμένα η οικογένεια Προυκάκη, δώρισε στον δήμο Πάρου, ένα οικόπεδο το οποίο εφάπτεται στην οδό «Μακεδονίας», για να το αξιοποιήσει κατάλληλα.

Στο τριήμερο 1-5 Μαΐου 1997 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν από τον δήμο Πάρου, οι εορταστικές εκδηλώσεις και η ονοματοδοσία της οδού, της Μακεδονίας, προτάθηκε να δημιουργηθεί σ’ αυτό το οικόπεδο, μια πλατεία προς τιμή του «Μεγάλου Αλεξάνδρου».  

Ο κ. Γιώτης Αμανατίδης από την Κατερίνη, επιχειρηματίας και φίλος της Πάρου από το 1969, εμπνευστής της Μακεδονικής φιλοξενίας στο νησί μας, δραστηριοποιήθηκε άμεσα στον Μακεδονικό χώρο εξασφαλίζοντας την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά από χρόνιες καθυστερήσεις προφανώς λόγω ελλείψεις χρηματικών κονδυλίων, ο δραστήριος συμπολίτης μας, με χρήματα του ιδίου, υλικά του δήμου και από δωρεές των συλλόγων: ενοικιαζόμενων δωματίων Πάρου-Αντιπάρου «Μαντώ Μαυρογένους» και ενοικιαζόμενων δωματίων Πάρου-Αντιπάρου «Ο Ποσειδώνας» και φυσικά με την άδεια και εποπτεία τουδΔήμου, διαμορφώνεται ο χώρος της πλατείας και τοποθετείται η προτομή του, για να μας υπενθυμίζει ότι  ο Μέγας Αλέξανδρος, ως Μακεδόνας είχε συνείδηση της ελληνικής του καταγωγής.

 

πηγές: α) αρχείο Κωνσταντίνου Αργουζή, β) αρχείο Γιώτη Αμανατίδη

Η πλατεία βρίσκεται στην οδό «Μακεδονίας» και την οδό «Παριανών Μακεδονομάχων».

 

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς