22
Τρι, Ιαν

Το γραμματόσημο στην Πάρο

Πάρος

 

«Αν το βρεις μην το πετάξεις γιατί είναι σπάνιο». Με αυτήν τη φράση θα ξεκινήσω τη σκέψη μου για να φωτίσω τους αναγνώστες σχετικά με την ιστορία της αλληλογραφίας του νησιού μας και όχι μόνο.

Την 21η Μαΐου 1860 τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος περί γραμματοσήμου. Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα –που έχουν συμβολικά την κεφαλή του Ερμή- σχεδιάστηκαν από τον διάσημο Γάλλο χαράκτη Albert Barre και τυπώθηκαν στο Παρίσι.

 

Ο Νόμος άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Οκτωβρίου 1861, οπότε πρωτοξεκίνησαν και το ταξίδι τους τα ελληνικά γραμματόσημα. Πριν φύγει η επιστολή από το ταχυδρομείο, οι ταχυδρομικοί επιστάτες ακύρωναν το γραμματόσημο με «ρομβοειδή στικτήν σφραγίδα» η οποία έφερε στο κέντρο τον αριθμό του ταχυδρομικού γραφείου. Έτσι, π.χ. η Αθήνα είχε το Νο 1, ο Πειραιάς το Νο 2, η Μύκονος το Νο 73, η Σύρος το Νο 76, η Νάξος το Νο 74 και η Πάρος το Νο 75. Αυτές οι σφραγίδες ονομάζονταν «πρώτου τύπου σφραγίδες».

 

Σε νησιά όπως η Πάρος, που η αλληλογραφία δεν ήταν και τόσο συχνή, οι σφραγίδες αυτές είναι δυσεύρετες και γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται σπάνιες. Στην Πάρο υπήρχε ένα κεντρικό κατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων που εξυπηρετούσε όλο το νησί μαζί με την Αντίπαρο, που ονομαζόταν Ωλίαρος.

 

ΠΗΓΗ: Μωϋσής Κωνσταντίνης: «Τα ταχυδρομεία στην Ελλάδα». Σφραγισμένα γραμματόσημα: Αρχείο Μ. Ρουμπάνου.

 

Μιχάλης Ρουμπάνος