Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός εθελοντών αιμοδοτών

Πάρος

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Πάρου-Αντιπάρου με το υπ’ αρίθμ. 3/20-1-2008 έγγραφο του υπέβαλλε πρόταση στον Δήμο, να τιμηθεί ο εθελοντής αιμοδότης, με ονοματοθεσία ενός δρόμου ή πλατείας.

Στις 1-2-2008 με αριθμό απόφασης 12/2008 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, να τιμηθεί ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης για την προσφορά ζωής που κάνει προς τους συνανθρώπους του, ονοματοθετώντας τον πεζόδρομο μεταξύ των τραπεζών «Εθνική» και τότε «Αγροτική».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011 ο Δήμος και η ΚΔΕΠΑΠ, τιμώντας το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, τοποθέτησαν αναμνηστική πλακέτα από Παριανό μάρμαρο, με φιλοτεχνημένο πάνω του το σήμα του Συλλόγου, προσφορά του γλύπτη Αριστείδη Βαρριά. Η οδός αυτή αφιερώθηκε με ευγνωμοσύνη σε όλους τους αιμοδότες ελπίζοντας πάντα να θυμίζει την προσφορά τους για αίμα και ζωή στον συνάνθρωπο. Η 14η Ιουνίου που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη της κοινωνικής ευαισθησίας και της ανιδιοτελούς  προσφοράς.

Στην Ελλάδα, η πρώτη οργανωμένη αιμοδοσία ιδρύθηκε το 1935. Στην Πάρο ξεκίνησε το 1982 με ιδρύτρια την αείμνηστη Μαρία Ναυπλιώτη, με 25 μόνο αιμοδότες. Σήμερα όμως κατορθώθηκε και φτάσαμε ετησίως στις χίλιες διακόσιες φιάλες αίματος και ευελπιστούμε να τις ξεπεράσουμε, χάρη στην ολοπρόθυμη συμμετοχή των εθελοντών αιμοδοτών, που αποδεικνύει ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν έπαψαν να δίνουν το παρόν στη ζωή. Η Πάρος έχει ήδη βραβευθεί με δύο χρυσά μετάλλια, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, για την επιτυχία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών. Η οδός  ξεκινάει από την οδό «Μαρίας Ναυπλιώτη» έως το αδιέξοδο, μεταξύ των τραπεζών «Εθνική» και «Πειραιώς».

Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικίας