Στα κάγκελα οι συμβασιούχοι καθαριότητας δήμου Πάρου | Απεργία και καταλήψεις Δήλωση των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Πάρος

Οι συμβασιούχοι του δήμου Πάρου έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να πάρουν ένα μέρος των δεδουλευμένων τους καθώς είναι 6 μήνες απλήρωτοι.

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στο ειρηνοδικείο Πάρου στο τέλος Ιουνίου και οι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας θα συμπαρασταθεί στο δίκαιο αγώνα τους.

Κατάληψη

Κατάληψη για τις 19-20-21/6/2017 αποφάσισε η ΠΟΕ ΟΤΑ σε όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ για την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 έχει προκηρυχθεί απεργία. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου Πάρου πιστεύουν ότι στον αγώνα τους θα τους συμπαρασταθούν και οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ

«ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 αποτελεί «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και το εργασιακό τους μέλλον.

Είναι επίσης καταπέλτης για την πολιτική της προσμονής και της αυταπάτης που καλλιέργησε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις-δεσμεύσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους που μάχονται για το μεροκάματο, στον πιο δύσκολο τομέα εργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά στην υπηρεσία της Καθαριότητας.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ πως είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων χωρίς να το συνδέει καν με το χρόνο διάρκειας τους, ενώ πλειοψηφικά θέτει ζήτημα ακόμη και για την μέχρι σήμερα πληρωμή των εργαζομένων.

Το περιεχόμενο της απόφασης από την πρώτη στιγμή της επίσημης διαρροής ήταν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας που έδωσε εκ νέου υποσχέσεις για οριστική λύση του προβλήματος και «τακτοποίησης» των εργαζομένων με άμεση ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ που ούτως ή άλλως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως άλλωστε παραδέχεται και για τους εν λόγω εργαζόμενους της καθαριότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τα ψέματα και η υποκρισία όμως κάποια στιγμή τελειώνουν και ήρθε η ώρα της ανάληψης των ευθυνών και την εκπλήρωσης των δεσμεύσεων.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον των εργαζομένων που στηρίζουν πλέον την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Υπηρεσίες που χωρίς αυτούς θα οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση και στα εργολαβικά συμφέροντα.

Τα αδιέξοδα όμως της κυβέρνησης δεν θα φορτωθούν στην πλάτη των εργαζομένων που θα διεκδικήσουν δυναμικά την παραμονή τους στην δουλειά, την μετατροπή της εργασιακής τους σχέση σε Αορίστου Χρόνου, που πλέον αποτελεί την μόνη πολιτική διέξοδο το βάρος της οποίας θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 και αποφάσισε:

1. Από σήμερα, στις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι και την ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 προχωράμε σε αποκλεισμό όλων των γκαράζ της Καθαριότητας των Δήμων. Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προσαρμόζουν-εξειδικεύουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με βάση τις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες.

2. Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παρεμβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων προκειμένου να λάβουν πολιτικές αποφάσεις για την παραμονή των εργαζομένων και για το ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης, πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις εργαζομένων σε χώρους εργασίας με στόχο την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

3. Την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 προκηρύσσει 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια ημέρα, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Απεργιακή Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24). Στο Συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν οι Σύλλογοι και της Περιφέρειας, οι οποίοι καλούνται να οργανώσουν και να διασφαλίσουν την μαζική κάθοδο των εργαζομένων στην Απεργιακή Συγκέντρωση.

4. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον κυβερνητικό εμπαιγμό εμείς ως μόνη λύση πλέον απαιτούμε την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

- Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες Καθαριότητας και έχουν πάρει παρατάσεις.- Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π.- Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Η.Φ.Η., Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., κ.λπ.- Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Κοινωνίας.

Εργαζόμενοι που στο σύνολο τους αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται στους Δήμους για πολλά χρόνια.

Παράλληλα απαιτούμε και διεκδικούμε:- Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.- Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας Καθαριότητας στους εργολάβους.- Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που σύμφωνα με την «συμφωνία» και το 4ο μνημόνιο αμφισβητείται.- Ίση αμοιβή για την ίδια εργασία. Όλοι εργαζόμενοι-συμβασιούχοι στους Ο.Τ.Α., ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις επικαλούνται την συνταγματική νομιμότητα μόνο όταν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα, οι εργασιακές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Όταν πρέπει να συνεχιστεί η «ομηρία», η εργασιακή ανασφάλεια και η εκμετάλλευση. Το σύνταγμα «παραμερίστηκε» πολλές φορές είτε για να μειωθούν μισθοί και συντάξεις, είτε για να ξεπουληθεί η Δημόσια περιουσία στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονίων που καταδυναστεύουν την ζωή όλων μας.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τις όποιες πολιτικές δεσμεύσεις γνωρίζουν πως μόνο ο συμμετοχικός, ενωτικός και αποφασιστικός αγώνας τους είναι η μόνη εγγύηση επίλυσης των προβλημάτων τους. Τα δικαιώματα των εργαζομένων κατακτήθηκαν με διαρκείς και επίμονους αγώνες στους δρόμους και στο πεζοδρόμιο. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούςΓια την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.».

Δήλωση των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η δημοσιοποιήση της  απόφασης  της Ολομελείας του Ελεγκτικού στέλνει τελεσίδικο μήνυμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους Δήμους της χώρας στέλνονται στην ανεργία. Για πολλούς από αυτούς  τους αμφισβητείται προκλητικά  ακόμα και η  πληρωμή τους, για δουλειά που ηδη έχουν παράσχει. Μέσω αυτής της καταδικαστέας για εμάς  και απαράδεκτης  ως προς το περιεχόμενό της  για τους ίδιους  τους εργαζόμενους  απόφασης «δικαιώνονται» τελικά  εκείνες οι δημοτικές αρχές που έχουν απλήρωτους  για μήνες τους εργαζόμενους.  Ανάγονται επίσης σε πολιτικά και διοικητικά υπόλογες οι Δημοτικές Αρχές που έδρασαν με βάση  την υπαρκτή  νομοθεσία και  κύρια με  την υποχρέωσή τους να λειτουργήσουν στοιχειωδώς,  υπεύθυνα  τις  υπηρεσίες καθαριότητας  στους Δήμους τους,  να προστατεύσουν  την δημόσια υγεία και το περιβάλλον των πόλεών τους. Αυτές οι Δημοτικές  Αρχές  που αντιστέκονται και αρνούνται να παραδώσουν στους εργολάβους  κρίσιμες δημόσιες  υπηρεσίες,  να τους επιτρέψουν να λυμαίνονται δημόσια έσοδα που ακριβοπληρώνουν αποκλειστικά  και απευθείας τα νοικοκυριά. Μέσω αυτής της απόφασης βρίσκει διέξοδο διαφυγής η Κυβέρνηση, που  έδρασε τυχοδιωκτικά με το θέμα των συμβασιούχων και το δικαίωμά τους  στην μόνιμη σταθερή δουλειά, σε κάλπικη  αντιπαράθεση με την  ΝΔ, και ποτέ δεν  αποστασιοποιήθηκε από το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής  και διαχείρισης των απορριμμάτων,  ζήτημα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη  και αποτελεί ”διακαή  πόθο”  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ως δημοτικές αρχές δεν μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε. Η σιωπή μας θα σημάνει ότι συνηγορούμε οι πόλεις μας  να γίνουν χωματερές  το επόμενο διάστημα. Ότι αποδεχόμαστε  την απόλυση   χιλιάδων εργαζομένων, ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφτηκαν  μέσω ΑΣΕΠ και με το καθεστώς της σύμβασης  γιατί  το κράτος  δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής  στους  Δήμους  μας  ώστε  να καλύψουν στοιχειωδώς  τις  ανάγκες  τους. Η σιωπή μας  θα είναι συνενοχή  στο τερατόμορφο καθεστώς της ανακύκλωσης των  ανέργων, που κτίζεται  χρόνια τώρα,  και  που  για  τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων είναι  η  βασική   αιτία  των   εργατικών ατυχημάτων που εκτινάσσονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία  χρόνια.

Λέμε λοιπόν όχι  σε αυτό τον νέο  αντιλαϊκό κατήφορο  και καλούμε Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια που ήδη  έχουν δηλώσει την εναντίωσή τους στις απολύσεις  να συνταχτούν με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης  το πρόβλημα που έχει ανακύψει με ευθύνη της  να λυθεί  άμεσα, να πληρωθούν και να  μονιμοποιηθούν  οι εργαζόμενοι,  να λειτουργήσουν απρόσκοπτα  και χωρίς νέα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα οι Δήμοι.

Συντασσόμαστε  και θα συνδράμουμε, με ότι μέσο έχουμε στην διάθεση μας,  με τους αγώνες και τις  αγωνίες των εργαζομένων. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας.   

17 – 06 – 2017

                   Πελετίδης Κώστας – Δήμαρχος Πατρέων   

              Σελέκος Μιχάλης – Δήμαρχος Χαϊδαρίου

                    Σίμος Βαγγέλης – Δήμαρχος Πετρούπολης  

               Σταμέλος Ηλίας – Δήμαρχος Καισαριανής   

              Σταμούλος Στέλιος – Δήμαρχος Ικαρίας