Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία Ειρήνη Βαρούχα – Χριστοδουλοπούλου

Πάρος

Η Ειρήνη Βαρούχα γεννήθηκε στην Παροικιά στις 10 Δεκεμβρίου 1896 από τους Φολεγανδρινούς Ανδρέα Βαρούχα και Μαρία Βενιέρη, κόρη του γιατρού της Παροικιάς, Λεωνίδα Βενιέρη.

Είχε αποφασίσει να σπουδάσει γιατρός, αλλά τελικά την κέρδισε η αρχαιολογία, στην οποία την ώθησε ο πατέρας της, στο κτήμα του οποίου στην Παροικιά, είχαν βρεθεί αρκετά αρχαία αντικείμενα, με κορυφαίο το τμήμα του «Πάριου Χρονικού» που βρίσκεται στο μουσείο της Πάρου.

Σταδιοδρόμησε ως αρχαιολόγος, διατελώντας ως έφορος αρχαιοτήτων και ως διευθύντρια στο νομισματικό μουσείο Αθηνών. Πραγματοποίησε την ανασκαφή της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Βουτάκου Πάρου, έγραψε μελέτες για νομίσματα της Πάρου, υπήρξε αυθεντία στην αναγνώριση και αξιολόγηση αρχαίων και μεσαιωνικών νομισμάτων.

Πάντοτε προσέφερε τις γνώσεις της με ευγένεια και καλοσύνη σε όσους απευθύνονταν σ’ αυτή για να βοηθηθούν στις έρευνες τους. Μετεκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό, μιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες και μετείχε σε διεθνή συνέδρια με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Είχε τιμηθεί από το κράτος και από φορείς, με μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε, έμφυτο το ταλέντο του ηθοποιού και είχε παίξει σ’ ένα μικρό ρόλο σ’ ερασιτεχνική παράσταση, μαζί με την Μαρία Κοτοπούλη.

Το αρχοντικό σπίτι της οικογένειας Βαρούχα, στο οποίο γεννήθηκε η Ειρήνη βρίσκεται στην οδό «Αρχιλόχου», ΝΔ της πάνω πόρτας του Κάστρου.

(πηγές «Παριανά τευχ.74»)
Η οδός της ξεκινάει από την οδό «Πέτρου Ι. Αυλήτη», έως την οδό «Αρκεσιλάου».

Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς