×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Ναυτικός Ομίλος Νάουσας ΝΑΪΑΣ - Λίγα λόγια για το όνομα και την ιστορία του

Πάρος

ΝΑΪΑΣ: Νύμφη των γλυκών νερών, των πηγών, των ποταμών ,των λιμνών. Από το ρήμα νάω= ρέω, από την ίδια ρίζα και το τοπωνύμιο Νάουσα.

Στη λαϊκή μας παράδοση οι Ναϊάδες ταυτίζονται με τις νεράιδες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΪΑΣ 1932Το 1932 ιδρύεται στη Νάουσα ο σύλλογος Ναϊάς με πρωτοβουλία του Εμμ.Σαγκριώτη (1857-1937), εκπαιδευτικού και μεγάλη συμμετοχή των νέων του χωριού και των δύο φύλων. Σκοπός του Συλλόγου ήταν μορφωτικός, πολιτιστικός, και κοινωνικός.

Στεγάζεταιστο σπίτι του Εμμ. Σαγκριώτη και εκεί πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις εκπαιδευτικού και μορφωτικού χαρακτήρος, συζητήσεις, ομιλίες, διάλογοι, διδασκαλία αρχαίων τραγωδιών-Ηλέκτρα, Αντιγόνη κ.α.- που τις παίζαμε τους καλοκαιρινούς μήνες στην πλατεία του λιμανιού (πλατεία Μπαρμπακά), επαίζοντο διάφορα παιχνίδια, διασκεδάσεις με τοπικούς χορούς κυρίως τις Απόκριες με βάση τον Αγέρανο που ήταν και η αδυναμία του δασκάλου μας.

Πνευματιστικές συγκεντρώσεις (τραπεζάκι, γραφομαντεία με γραφολόγο τον γιό του Νίκο). Ο δάσκαλος γράφει ένα ποίημα – εμβατήριο που έπρεπε να τραγουδιέται στις εκδηλώσεις μας . Το μελοποίησε ο γιός του Νίκος

Τραγούδι-Εμβατήριο της Νεολαίας της Νάουσας

Της Ναούσης εμείς καμάρι

Όλο νειάτα, λεβεντιά,

μεγαλώνομε όλοι με χάρη και με όνειρα γλυκά.

Για γάλα πίνομε στην αγκαλιά της

Το παγωμένο της το νερό

κι’ αφροστέφανη η θάλασσά της μας περιλούει με τον αφρό.

Για τη Νεράιδα μας όλοι πονούμε

Μια φλόγα έχομε στην καρδιά.

Αγάπης φλόγα γιατί είναι η μάνααυτή η Νάουσα η γλυκειά.

(Όθων Κάπαρης, ΠΑΡΙΑΝΑ, τευχ.47, 1982)

Πρόεδρος του Συλλόγου ο Εμμ. Σαγκριώτης και Γραμματέας ο ΦραγκίσκοςΛεβέντης.

Μέλη του συλλόγου Σαγκριώτης Γεώργιος, Αλιφιέρης Κωνσταντίνος, Χανιώτου Στέλλα, Θεοφίλη Αννούλα, Κάπαρης Μιχάλης, Γραμματικοπούλου Κωστάντζα, Σφαέλου Ελευθερία, Θεοφίλη Ευαγγελία, Κάπαρης Όθων, Ρούσσος Στέφανος κ.α.

Με πρόταση του Συλλόγου τον Αύγουστο του 1933 αποφασίστηκε η μεταφορά της γιορτής του χωριού από τις 15 Αυγούστου στις 23 Αυγούστου για να μη συμπίπτει οεορτασμός της Παναγίας της Φανερωμένης με τον εορτασμό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.