20
Κυρ, Ιαν
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 63

Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού δεν θεωρούνται πια απειλούμενες

Περιβάλλον

Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού δεν θεωρούνται πλέον απειλούμενα είδη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία αναταξινόμησε το ζώο για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια.

 

Ο διεθνής οργανισμός μετά από μία τριετή διαδικασία αξιολόγησης, μετέφερε το είδος στη λιγότερο σοβαρή κατηγορία των «ευάλωτων» ειδών,  αν και εξακολουθεί να κινδυνεύει από λαθροθηρία για τη γούνα και τα οστά του.

Για να θεωρηθεί ένα είδος απειλούμενο, πρέπει να διαθέτει λιγότερα από 2.500 ώριμα ενήλικα άτομα στο φυσικό περιβάλλον, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 4.000 ή και περισσότερες λεοπαρδάλεις. Το συγκεκριμένο είδος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί στον τεράστιο και δυσπρόσιτο βιότοπό τους γύρω από τα Ιμαλάια, που καλύπτει περίπου 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και διασχίζει 12 χώρες στην Ασία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες και χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρους και κάμερες σε υψόμετρο μεταξύ 3.500 και 5.000 μέτρων, ώστε να αποκτήσουν καλύτερες πληροφορίες σε σχέση με το παρελθόν. Η άνοδος του πληθυσμού των ζώων ευνοήθηκε από την αύξηση του αριθμού των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και τις προσπάθειες των τοπικών κοινοτήτων για την προστασία των ζώων από τους λαθροκυνηγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπουτάν διαθέτει δέκα εθνικούς δρυμούς, που καλύπτουν το 42% της έκτασης της χώρας.

Παρά την καλή είδηση, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε το μέλλον του εντυπωσιακού ζώου, καθώς ο χαρακτηρισμός «ευάλωτο» και όχι «απειλούμενο» δε σημαίνει ότι το είδος είναι πλέον ασφαλές.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr