Προετοιμασίες για την 29η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου

Πολιτισμός - Τέχνες

Από τις 5 έως τις 15 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Πάρο –για πρώτη φορά στα χρονικά- η 29η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν 11 ημέρες και θα δοθούν 23-24 παραστάσεις κατ’ ελάχιστο, σε Παροικιά και Νάουσα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου - Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και σε συνεργασία με τον δήμο Πάρου και την ΚΔΕΠΑΠ, καθώς και την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα διοργανώσουν στο νησί μας από 5 έως 15 Οκτωβρίου 2017 την 29η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου. Στόχοι της Συνάντησης είναι:

  • Η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της Αιγαιοπελαγίτικης ερασιτεχνικής δημιουργίας, πολιτιστικής αποκέντρωσης και της αυτοδύναμης πολιτιστικής ανάπτυξης.
  • Η γνωριμία, η επικοινωνία, η ενημέρωση και η ηθική στήριξη των ερασιτεχνών του Αιγαίου.
  • Ο καλώς εννοούμενος συναγωνισμός μεταξύ των θεατρικών ομάδων, που βοηθάει στην ποιοτική εξέλιξη του ερασιτεχνικού θεάτρου στο Αιγαίο.

Με απόφαση του υφυπουργού Ναυτιλίας, Νεκτάριου Σαντορινιού, στις 30/5/2017 εγκρίθηκε ποσό 70.000 ευρώ, με την προϋπόθεση στη «Συνάντηση» να συμμετέχουν θίασοι από τους Νομούς του χώρου ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (δηλαδή τους Νομούς Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου), που θα επιλέγονται από την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία των θεατρικών σχημάτων του κάθε νομού καθώς και τη γεωγραφική αντιπροσώπευση του χώρου.

Επίσης, την τελευταία τριετία η Περιφέρεια Ν. Αιγίου δίνει ενίσχυση 15.000 ευρώ κατ’ έτος για την υλοποίηση της παραπάνω πολιτιστικής εκδήλωσης.

Τέλος, για την παραπάνω εκδήλωση αναμένονται να έρθουν στην Πάρο περίπου 500 άτομα, ενώ σημειώνουμε ότι όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό.

Πού θα δοθούν οι παραστάσεις

Στην Πάρο έχουν επιλεγεί τρεις χώροι για τι παραστάσεις θεάτρου και πιο συγκεκριμένα:

  • Αίθουσα ΕΠΑ.Λ. Πάρου, στην Παροικιά. Ο χώρος αναμένεται να μπορεί να υποδεχθεί περίπου 350 θεατές. Ήδη στην αίθουσα γίνονται εργασίες από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Πάρου, ώστε να είναι έτοιμη για τις παραστάσεις και θα διαθέτει (η αίθουσα), όταν ολοκληρωθεί πλήρες εξοπλισμό για παρόμοια θεάματα.
  • Αίθουσα δημοτικού σχολείου Νάουσας, με χωρητικότητα για περίπου 230 θεατές. Οι εργασίες που γίνονται στην αίθουσα για τη βελτίωση της ακουστικής είναι με τη βοήθεια του πολιτιστικού πάρκου δήμου Πάρου, στον Άγιο Ιωάννη Δέτη.
  • Αίθουσα ΑΜΕΣ «Νηρέας» στη Νάουσα, με χωρητικότητα για 230 περίπου θεατές.

Επίσης, αν υπάρχει καλοκαιρία –κάτι που είναι συνηθισμένο για την εποχή που θα δοθούν οι παραστάσεις στην Πάρο- τότε θα πραγματοποιηθούν και μια-δυο παρουσιάσεις θεατρικών έργων στο ανοικτό θέατρο του πολιτιστικού πάρκου δήμου Πάρου, στον Αϊ Γιάννη Δέτη.

Σημειώνουμε, ότι, όλες οι μελέτες για τις μετατροπές των αιθουσών για θεατρικές παραστάσεις είναι βασισμένες πάνω σε μελέτες της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει ήδη τρεις επισκέψεις από ανθρώπους της Ομοσπονδίας στην Πάρο.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, Μαρία Βενέτη, σε επικοινωνία που είχε μαζί της η «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ», μας είπε ότι όποιος άλλος εξοπλισμός χρειαστεί για τις παραστάσεις, αυτός είτε θα αγοραστεί, είτε θα ενοικιαστεί από την ΚΔΕΠΑΠ. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Βενέτη (μέλος η ίδια της θεατρικής ομάδας Σάμου), μας είπε ακόμα ότι σημαντικό ρόλο από την Πάρο εκτός από τον Δήμο έχει η ΚΔΕΠΑΠ και ειδικά ο πρόεδρος της Θανάσης Μαρινόπουλος. Όπως μας τόνισε οι εργασίες πηγαίνουν πολύ καλά και τα πάντα φαίνεται ότι θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Τέλος, τις ημέρες όπου στην Πάρο θα διεξαχθεί η 29η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου, θα γίνουν συγχρόνως και διάφορες άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, κυρίως για τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίες θα έχουν σχέση με την τέχνη της θεατρικής σκηνής.

Πώς – πού

Η σημαντική αυτή διοργάνωση για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας ξεκίνησε από πέρσι, με την όχληση των θεατρικών ομάδων της Πάρου που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από την Πάρο μετέχουν στην Ομοσπονδία, οι παρακάτω σύλλογοι, που θα λάβουν και μέρος στη συνάντηση:

1. Θεατρική Ομάδα Νάουσας.

2. Πολιτιστικός σύλλογος «Αρχίλοχος».

3. Α.Μ.Ε.Σ. «Νηρέας».

4. Σύλλογος γυναικών Μάρπησσας.

Τέλος, στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, μετέχουν ακόμα και σύλλογοι από τα νησιά (εντός παρένθεσης ο αριθμός τους). Λήμνος (1), Λέσβος (6), Χίος (6), Σάμος (1), Ικαρία (1), Πάτμος (3), Λέρος (1), Κάλυμνος (1), Κως (1), Ρόδος (1), Άνδρος (2), Τήνος (1), Μύκονος (1), Σύρος (5), Νάξος (1) και Μήλος (2).

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 28 συναντήσεις των θεατρικών ομάδων Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στα παρακάτω νησιά: (1988 Λέσβος), (1989 Χίος), (1990 Σάμος), (1991 Σύρος), (1992 Λήμνος), (1993 Ρόδος), (1994 Λέρος), (1995 Ικαρία), (1996 Νάξος), (1997 Χίος), (1998 Σύρος), (1999 Πάτμος), (2000 Σάμος), (2001 Κως), (2002 Λέσβος), (2003 Λήμνος), (2004 Χίος), (2005 Κως), (2006 Μήλος), (2007 Σύρος), (2008 Λέσβος), (2009 δεν έγινε), (2010 Λέρος), (2011 Χίος), (2012 Σάμος), (2013 Σύρος), (2014 Λήμνος), (2015 Πάτμος) και (2016 Κάλυμνος).

Η Ομοσπονδία

Η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου ιδρύθηκε το 2001 από 22 αρχικά μέλη στην Κω, επ’ ευκαιρία της εκεί 14ης «Συνάντησης Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου», με στόχο τον συντονισμό της δράσης των μελών της, την ενίσχυση και προβολή της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και την άμβλυνση των πολιτιστικών ανισοτήτων μεταξύ των νησιών του Αιγαίου.

Οι ομάδες που συγκρότησαν την ομοσπονδία ήλθαν σε επαφή μεταξύ τους στα σεμινάρια θεατρικής παιδείας και στις Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που τη δεκαετία του ’80 οργάνωνε η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και το υπουργείο Αιγαίου. Μέλη της Ομοσπονδίας είναι θεατρικές ομάδες που έχουν την έδρα τους σε νησί του Αιγαίου (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Κυκλάδων) και πληρούν τους όρους που ορίζονται από το καταστατικό. Επίσης αντεπιστέλλοντα μέλη μπορούν να γίνουν και θεατρικές ομάδες που έχουν έδρα στη Θράκη, Κρήτη και Κύπρο ή και σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ.

Σήμερα, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου αριθμεί 38 μέλη από 17 νησιά του Αιγαίου. Οι κύριες δραστηριότητες της ομοσπονδίας είναι:

  • Η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που οργανώνεται κάθε φθινόπωρο σε άλλο νησί. Είναι ένα δεκαήμερο φεστιβάλ με παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, όπου ομάδες από τα νησιά του Αιγαίου, συναντώνται, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στους συντρόφους της και σε ένα άλλο κοινό, του νησιού που την φιλοξενεί, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες, στο πλαίσιο ενός υγιή ανταγωνισμού που τις βοηθάει να γίνουν καλύτερες.
  • Η δράση ξεκίνησε το 1988 και μετά από είκοσι δύο χρόνια συνεχούς παρουσίας, έχει γίνει πλέον πολιτιστικός θεσμός. Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή, ένα νέο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2007, με παραστάσεις κάθε άνοιξη στα μικρά νησιά τα ξεχασμένα. Αϊ Στράτης, Ψαρά, Οινούσσες, Ικαρία, Λειψοί, Νίσυρος, Κάσος Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Αμοργός, Αντίπαρος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κίμωλος, μερικά από τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
  • Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου με μια από τις παραστάσεις της Συνάντησης σε άλλο νησί κάθε φορά. Όλα αυτά με τη στήριξη και την οικονομική ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το κέρδος

Με μία προσεκτικότερη ματιά στα νησιά που έχουν διοργανώσει τις παλαιότερες συναντήσεις των ερασιτεχνικών θιάσων θα διαπιστώσουμε ότι τη μερίδα του λέοντος την έχουν τα μεγάλα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου, ενώ τα μικρότερα νησιά έχουν από μία ή καμία φιλοξενία της εκδήλωσης.

Κύριος λόγος είναι οι υποδομές. Έτσι βλέπουμε νησιά που έχουν υποδομές και φυσικά ανάλογη κουλτούρα στα πολιτιστικά (π.χ. Ρόδος, Χίος, Λέσβος, Σύρος), να διοργανώνουν και να ξανά-διοργανώνουν την αξιόλογη αυτή συνάντηση. Η Πάρος –είναι γνωστό- απέχει πολύ από το να έχει αξιόλογες υποδομές για κάτι τέτοιο. Το νησί μας αδικεί το ίδιον τον εαυτό, καθώς ενώ από τη μία βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον για τα θεατρικά δρώμενα, δεν έχουμε ούτε μία σωστή αίθουσα για την παρουσίασή τους.

Η αίθουσα του ΕΠΑΛ Πάρου φαντάζει αυτή τη στιγμή μια αξιόπιστη λύση και η εφημερίδα μας σχεδόν από την κατασκευή αυτού του σχολείου από τη Νομαρχία Κυκλάδων, έχει γράψει ότι θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια μετασκευής της. Ατυχώς, επί χρόνια δε γίνονταν τίποτα, η αίθουσα έμενε ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη και η δικαιολογία ήταν ότι λόγω του ύψους που έχει η αίθουσα και τον κακό ήχο, ο προϋπολογισμός για μετασκευή ήταν απαγορευτικός. Τελικά, με αφορμή τη διοργάνωση της συνάντησης των θιάσων Αιγαίου, η αίθουσα μετασκευάζεται και φαίνεται ότι αποκτά το νησί ένα χώρο αξιοπρεπέστατο για εκδηλώσεις. Αξιοποίηση όμως υπάρχει και στις δύο άλλες αίθουσες στη Νάουσα. Δεν είναι μόνο οι απαραίτητες εργασίες που θα δεχθούν αυτές, αλλά είναι και ο εξοπλισμός με τον οποίο θα ενισχυθούν. Όλα τα παραπάνω θα μείνουν στην Πάρο –εκτός από αυτά που θα ενοικιαστούν για τις ανάγκες της θεατρικής συνάντησης-. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για το νησί μας, συν φυσικά η εκδήλωση, που να είσαστε σίγουροι ότι θα φέρει πιο κοντά πολλούς στη μαγεία του σανιδιού ενός θεάτρου.

Τέλος, μαζί με τα παραπάνω, ένα ακόμα μεγάλο κέρδος θα είναι το οικονομικό όφελος. Πεντακόσια περίπου άτομα θα μείνουν στο νησί μας στα μέσα Οκτωβρίου, επί δέκα ημέρες. ¨Όλοι κατανοούμε τον επιπλέον τζίρο…