Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Πολιτισμός - Τέχνες

Η καθιέρωση της 21ης Ιουνίου (ημέρα του θερινού ηλιοστασίου) ως Ημέρα της Μουσικής

–Fete de la Musique- που αναφέρεται και ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, αποτελεί μια πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το 1982 στη Γαλλία και μέσα σε 15 χρόνια από εθνική ημέρα έγινε το μεγαλύτερο γεγονός παγκοσμίως, αφού έχει θεσμοθετηθεί σε πάνω από 700 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια γιορτή που προάγει την έννοια της ζωντανής μουσικής και τη συναλλαγή διαφορετικών πολιτισμικών μουσικών μορφών και δομών, καθώς ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί διαφορετικών ειδών, κατακλύζουν αφιλοκερδώς δημοτικούς χώρους όπως πάρκα , πλατείες, δρόμους, σταθμούς, μουσεία, νοσοκομεία, κ.α. δίνοντας χιλιάδες συναυλίες ανοιχτές για το κοινό.

Η ιδέα μιας ολοήμερης μουσικής γιορτής οφείλεται στον Αμερικανό μουσικό Joel Cohen ο οποίος εργάστηκε στο Γαλλικό Εθνικό Ραδιόφωνο ως παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 80’. Το 1981 ο Maurice Fleuret ως Διευθυντής Μουσικής και Χορού του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού επηρεασμός από την κίνηση του Joel Cohen, της αρχής του «η μουσική παντού και η συναυλία πουθενά» και μιας μελέτης που παρουσίαζε στις πολιτιστικές συνήθειες των Γάλλων κατά την οποία ένα παιδί στα δύο παίζουν ένα μουσικό όργανο, οραματίστηκε έναν τρόπο για να βγάλει τους ανθρώπους στους δρόμους. Έτσι το 1982 το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού αγκάλιασε την ιδέα του και το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την αιγίδα του Δήμου του Παρισίου καθιερώθηκε η «Ημέρα της Μουσικής». Μετά από τρία χρόνια, το 1985, η Γιορτή της Μουσικής εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, με προτροπή της Μελίνας Μερκούρη, καθώς εκείνη τη χρονιά η Αθήνα ήταν η 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πολλοί καλλιτέχνες αγκάλιασαν το θεσμό και έτσι το 1997 με τη Συμφωνία της Βουδαπέστης δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό δίκτυο με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής» μεταξύ δήμων και συντονιστικών γραφείων, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού ή άλλων κρατικών πολιτισμικών φορέων όπως πολιτιστικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τοπικά συμβούλια και αρχές, σύνδεσμοι, όμιλοι, σύλλογοι κ.α. για την ταυτόχρονη διεξαγωγή μουσικών εκδηλώσεων και συναυλιών δωρεάν για το κοινό προωθώντας δυναμικά τη γιορτή που είναι σήμερα η μεγαλύτερη κοινή γιορτή στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα εκπρόσωπος και συντονιστής του δικτύου είναι το «Μ.Ε.Σ.Ο» -Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση. Πρόκειται για μια Αστική Μη-Κεδροσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1998 και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριτξη των Βελγικών και Γαλλικών Υπουργείων Πολιτισμού, τις συστάσεις της Γαλλικής εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (SACEM) και τη στήρθξη του Κεντρικού Συντονιστικού Γραφείου των Διοργανωτών της Ευρωπαικής Γιορτής της Μουσικής (AISBL Fête Européenne de la Musique – Bruxelles).

Το 2003, η Αθήνα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου και η ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ ανέλαβε τον ουσιαστικό ρόλο αντιπροσώπευσης του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και από το 2009 διαχειρίζεται και τον τομέα Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού δικτύου της “AISBL Fête Européenne de la Musique” (EMDA). Έως σήμερα οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν:

  •  2.400 ερμηνευτές / σχήματα / ορχήστρες και χορωδίες από την Ελλάδα  
  • 80 καλλιτέχνες / ερμηνευτές / σχήματα / χορωδίες και ορχήστρες από το εξωτερικό  
  • 200 καλλιτεχνικές ανταλλαγές (εντός εθνικού δικτύου)  
  • 35 καλλιτεχνικές συμπαραγωγές  
  • 15 καλλιτεχνικές ανταλλαγές (εντός του ευρωπαϊκού δικτύου)  
  • 45 εργαστήρια και
  • 5 ημερίδες

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.200.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις, ενώ ανά διοργάνωση, οι εκδηλώσεις προσελκύουν άνω των 150.000 θεατών (εκτός των περαστικών) σε πανελλαδική κλίμακα.

Στην Πάρο η αντιμετώπιση αυτής της ημέρας φέρει φλυαρεί συμμετοχή με σποραδικές μεμονωμένες εκδηλώσεις. Ευελπιστούμε από φέτος που ο θεσμός κλείνει 35 χρόνια και η Πάρος να δώσει ένα δυναμικό παρόν συμμετέχοντας στο δίκτυο πανελλαδικά και εθνικά.

Κωνσταντίνα Ανδρεάκου
Εκπαιδευτικός Μουσικής MEd - Κοινωνιολόγος