Τις σοβαρές ζημιές από τον περονόσπορο και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών, στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και θα επηρεάσουν αντίστοιχα τον όγκο της επερχόμενης παραγωγής, αναγνωρίζουν μέρα με τη μέρα όλοι οι συντελεστές του κλάδου.
Μάλιστα -όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών, το πρόβλημα δεν κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί σε πολλές περιπτώσεις, πλήττοντας τον όγκο της παραγωγής στη συμβατική καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Την επέλαση του περονόσπορου, ακολούθησαν, οι ακραίες θερμοκρασιακά συνθήκες οι οποίες συνέβαλαν στην υδατική και οξειδωτική καταπόνηση των αμπελιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, την μικροραγία και την μερική ή ολική ξήρανση των φύλλων και των σταφυλιών.
Η κατάσταση στην Πάρο και ενημέρωση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό
Σε ότι αφορά την Πάρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκόμισε η Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε., η έξαρση του περονόσπορου έχει προκαλέσει ζημιές στο 50% του δυναμικού, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Από την πλευρά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου σε σχετική του ανακοίνωση – ενημέρωση αναφέρει: «Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και τον καύσωνα θα πρέπει να απευθυνθούν στον τοπικό επόπτη του ΕΛΓΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι αυτοψίες προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημιές που παρατηρούνται σε κάθε περιοχή για το ενδεχόμενο ενίσχυσης από το κράτος».