Στην οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά αναφέρεται ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων και αναπλ. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Πολυχρονάκος, τονίζοντας τα εξής:

«Για πρώτη φορά, το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα νησιά των Κυκλάδων, έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη υποστελέχωση στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά μας.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Στην Τήνο δεν υπάρχει παιδίατρος, στη Νάξο δεν υπάρχει γυναικολόγος, στη Σαντορίνη δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, στο Νοσοκομείο Σύρου στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών απαιτούνται 4 γιατροί και δεν υπηρετεί ούτε ένας, σε νησιά όπως η Άνδρος, η Μήλος και η Πάρος δεν υπάρχει μικροβιολόγος. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα νησιά, πριν λίγο καιρό μάλιστα, παραιτήθηκε ο γιατρός στη Σέριφο.
Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε, για να πάρει την ψήφο των πολιτών, 10.000 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας. Ξέχασε όμως να πει ότι υπήρχαν προκηρύξεις -για λίγες βέβαια θέσεις γιατρών στις Κυκλάδες- που απέβησαν άκαρπες, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους γιατρούς γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν κίνητρα γι’ αυτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε γενικώς και αορίστως ένα “υγειονομικό ισοδύναμο”.
Τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν τους πολίτες, βλέπουν μόνο πελάτες. Στόχος τους είναι να υφαρπάξουν την ψήφο των νησιωτών αλλά την επόμενη μέρα οι νησιώτες θα είναι και πάλι αντιμέτωποι με τα προβλήματα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες.

Υπάρχει όμως διέξοδος, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα νησιά μας που περιλαμβάνει:
1) Μισθολογικά κίνητρα. Οι γιατροί που θα υπηρετούν στα νησιά θα έχουν αυξημένες αποδοχές.
2) Βαθμολογικά κίνητρα: Οι γιατροί που θα υπηρετούν στα νησιά θα έχουν ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη στο ΕΣΥ.
3) Φορολογικά κίνητρα με έκπτωση στο φόρο εισοδήματος για τους υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά και αφορολόγητο στεγαστικό επίδομα.
4) Ένταξη όλων των δομών δημόσιας υγείας των νησιών στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης του Π.Δ. 131/1987, προκειμένου να υπάρχουν ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα.
5) Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από τον Προϋπολογισμό ώστε να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία.
Στο ερώτημα που θα βρεθούν τα χρήματα, ας αναλογιστούμε αρχικά πόσο κοστίζουν σε ετήσια βάση στο Κράτος οι αεροδιακομιδές που γίνονται από τα νησιά επειδή δεν υπάρχουν γιατροί. Το κόστος για μια ώρα είναι 6.000 ευρώ!
Το ΠΑΣΟΚ έχει το όραμα, έχει τις προτάσεις, έχει το στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίησή τους. Οι νησιώτες πρέπει επιτέλους να νιώσουν ασφαλείς στον τόπο τους, σ’ αυτόν που αγάπησαν, τον τίμησαν και επιμένουν να τον τιμούν με την απόφασή τους να μείνουν μόνιμα εκεί».

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions