Ο στρεπτόκοκκος της Ομάδας Α (GAS) που έχει ανησυχήσει τελευταία τους γονείς είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο και εμφανίζει μία μεγάλη γκάμα κλινικών εκδηλώσεων από απλή συνύπαρξη με τον άνθρωπο χωρίς συμπτώματα (ο ασθενής λέγεται φορέας) μέχρι βαριά και δυνητικά θανατηφόρο σηπτική καταπληξία.
Η πιο συνηθισμένη εκδήλωσή του είναι η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και η οστρακιά, λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα (φλεγμονή του χορείου δηλαδή του λιπώδους ιστού) ερυσίπελας (δερματική λοίμωξη αρκετά σοβαρή) ή σπειραματονεφρίτιδα και σε σπάνιες περιπτώσεις ένα στέλεχος του στρεπτοκόκκου που λέγεται διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS) μπορεί να προκαλέσει σηπτική καταπληξία.

Στοιχεία που έχουμε από τον ΕΟΔΥ
• Δεν πρόκειται για νέο στέλεχος.
• Μετά την πανδημία Covid-19 παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτοκόκκου στο Ηνωμένο Βασίλειο (γιατί εκεί κάνουν επιτήρηση της νόσου) σε σχέση με την προ-κορωνοϊού εποχή.
• Παρόλο που o στρεπτόκοκκος δεν είναι επιτηρούμενο νόσημα στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2023 έχει δοθεί οδηγία καταγραφής του iGAS.
• Ο στρεπτόκοκκος (GAS) είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιβιοτικά.

Ποιοι ασθενής κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών αν και ο στρεπτόκοκκος δεν προτιμά τα πολύ μικρά παιδάκια, τα κάτω των 3 ετών, επίσης αυξημένου κινδύνου είναι οι άνω των 65 ετών.

Πώς μεταδίδεται η στρεπτοκοκκική λοίμωξη;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται με την στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο με τα σταγονίδια, δηλαδή με τον βήχα και το φτέρνισμα αλλά και με την επαφήμε μία μολυσμένη πληγή, ή ακόμη και από τον φορέα αλλά με πολύ μικρότερη πιθανότητα από ότι από τα πάσχοντα άτομα.

Γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση;
Παρόλο που η αύξηση δεν οφείλεται σε νέο στέλεχος, η αυξημένη κυκλοφορία του βακτηρίου στην κοινότητα πιθανολογείται λόγω του αυξημένου συγχρωτισμού αλλά και των αυξημένων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού που έχουμε μετά την πανδημία.

Οδηγίες για γονείς και μέτρα προφύλαξης
• Επικοινωνήστε με τον παιδίατρος σας όταν το παιδί δεν είναι καλά και εκείνος θα σας δώσει οδηγίες, μην προσπαθείτε να κάνετε διάγνωση μόνοι σας και μην κάνετε STREPTEST χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση από τον Παιδίατρο γιατί απλά σας μεγαλώνει το άγχος. Η άσκοπη και αμυντική χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στο παιδί και την κοινότητα.
• Ιδιαίτερα σημεία συναγερμού όταν:
– Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση με την πάροδο των ημερών.
– Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό και δεν έχει καλή διούρηση.
– Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει πυρετό 38 ℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει πυρετό 39 ℃ ή και υψηλότερο.
– Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο και δεν είναι ο εαυτός του.
• Για να προστατευθούμε από τον στρεπτόκοκκο τηρούμε του κανόνες υγιεινής, πλένουμε τα χέρια μας, αερίζουμε καλά τους χώρους μας και αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό.
• Ο στρεπτόκοκκος δεν μεταδίδεται 24 ώρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής αγωγής και ο Παιδίατρος σας ανάλογα με την συνολική κλινική εικόνα θα σας δώσει οδηγίες για την επιστροφή του παιδιού στις δραστηριότητες του.

Όπως τα περισσότερα ιατρικά προβλήματα και η στρεπτοκοκκική λοίμωξη θέλει λογική και ψυχραιμία, χωρίς άτακτες και σπασμωδικές κινήσεις θα το περάσουμε και αυτό!

Ειρήνη Γιαννάτου – Παιδίατρος

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions