Αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε., αποτελούμενη από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της Κ.Ε. και βουλευτή Νοτίου Τομέα και τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ), και συγκεκριμένα τους Παύλο Δραγκόλα, πρόεδρο, Αχιλλέα Μητράκο, αντιπρόεδρο και Γιάννη Κελλάρη, μέλος της διοίκησης.
Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ενημέρωσε τους βουλευτές του Κ.Κ.Ε. για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, με βασικό αντικείμενο την συγχώνευση των 126 ΔΕΥΑ της χώρας σε πολύ λιγότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Εκφράστηκε η αντίθεση της Ομοσπονδίας στην απόφαση της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας τις συνέπειες για τα τιμολόγια και την ποιότητα του νερού, καθώς με τη νέα μορφή επιχειρήσεων θα ενταθεί η πολιτική διαχείρισης του νερού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε βάρος της εξασφάλισής του ως κοινωνικό, φτηνό και ποιοτικό αγαθό για το λαό.
Ο κ. Κατσώτης, αναφέρθηκε στην πάγια θέση του ΚΚΕ ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Τόνισε ότι η ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου, απ’ όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), με την ευρωπαϊκή οδηγία – πλαίσιο οδήγησε στην εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησης δικτύου, την εκτόξευση των τιμολογίων, τον δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα και την επιθετική προώθηση της εμπορευματικής και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων ύδρευσης.
Παράλληλα, διατύπωσε την αντίθεση του Κ.Κ.Ε. στην προωθούμενη συγχώνευση των 126 ΔΕΥΑ, πολιτική που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης ρύθμισης με τη διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, που αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιτάχυνση της παραχώρησης της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επισήμανε, ακόμα, τις ευθύνες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που με την στάση της στηρίζει αυτήν την πολιτική.
Τέλος, σημείωσε ότι το Κ.Κ.Ε. μπαίνει μπροστά στην πάλη των εργαζομένων και του λαού για φθηνό, ασφαλές, ποιοτικό και επαρκές νερό, για τη διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων και των υποδομών με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για οικιστική και αγροτική χρήση, και την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης του.