Αυξήσεις κατά 11% στην τιμή του καφέ που καταναλώνεται εντός των καταστημάτων φέρνει από σήμερα η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24%. Το γεγονός αυτό που επηρεάζει την… τσέπη των καταναλωτών, έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αλλά και σε τσάι – κακάο – χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα, μετά από τέσσερα χρόνια αυξήθηκε στον συντελεστή ΦΠΑ 24% (από 13%). Αντίθετα, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) παραμένει ο καφές που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή για take away, δηλαδή στο χέρι.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

  • Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.
  • Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης
bluestarferries

goldenstarferries