Ομόφωνα θετικά αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, στην τελευταία του συνεδρίαση, την πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, σχετικά με το θέμα των οικοδομικών εργασιών στο Μαρτσέλο της Παροικιάς. Η πρόταση αφορά τον έλεγχο της αδείας (με αριθμό 4222779/2022) από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης σε σχέση με τα πραγματοποιούμενα έργα, όπως επίσης και τον έλεγχο από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος για τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Εισήγηση Κ. Ροκονίδα

Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, στην εισήγησή του για το θέμα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το τι συμβαίνει στην περιοχή του Μαρτσέλο το γνωρίζετε. Εκτελούνται εργασίες για την κατασκευή ενός νέου πεντάστερου ξενοδοχείου. Νομίζω δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το ιστορικό, για το εάν τελικά εκεί υπήρχε υγρότοπος και για το εάν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον κατάργησε. Όλοι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι είναι γνώστες της διαδικασίας αυτής, αλλά σε τελική ανάλυση, είτε ήταν είτε δεν ήταν υγρότοπος, υπάρχουν συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα βάσει των οποίων δομείται η ευρύτερη περιοχή και επομένως και να ήταν απόφαση αποχαρακτηρισμού η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που δεν ήταν και σε αυτό εμείς τοποθετηθήκαμε δημόσια, δεν επηρέαζε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Το ζήτημα όμως είναι ότι από τότε που ξεκίνησαν οι οικοδομικές εργασίες υπήρξαν κάποιες παραβάσεις, για τις οποίες έγιναν κάποιες παρεμβάσεις της πολεοδομίας ώστε τελικά να προσαρμοστούν στα δεδομένα που έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση όπως προχωράνε οι οικοδομικές εργασίες στην περιοχή δεν γνωρίζει κανείς εάν οι εργασίες που εκτελούνται πραγματοποιούνται σύμφωνα με την οικοδομική άδεια η οποία υπάρχει. Και υπάρχει ένας προβληματισμός γιατί τελικά εκμεταλλευόμενοι οι ιδιοκτήτες τις υψομετρικές διαφορές από τον δρόμο δημιουργούν κατασκευές που δεν γνωρίζουμε αν είναι σύννομες ή όχι.
Άρα λοιπόν, προτείνουμε να γίνουν:
1. Έλεγχος από την Υπηρεσία Δόμησης της οικοδομικής άδειας ως προς τη νομιμότητά της και σε σχέση με το έργο που πραγματοποιείται.
2. Αίτημα ελέγχου από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος για το αν υπάρχουν τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις.
3. Οριοθέτηση του δημόσιου κτήματος και τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων από μέρους του δήμου ότι οι αμμοθίνες και τα κρινάκια της θάλασσας προστατεύονται.
4.
Λήψη απόφασης ότι σε επόμενη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει τεκμηριωμένη γνωμοδότηση, ώστε να αποσταλεί στον αρμόδιο υπουργό για να εξαιρεθεί από την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού η παραλία έμπροσθεν της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας».

Τοποθέτηση Μ. Κωβαίου

Ακολούθως στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, αφού συμφώνησε με την πρόταση του κ. Ροκονίδα, επεσήμανε ότι χρειάζονται σοβαρές προτάσεις για το ειδικό χωροταξικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όσους ελέγχους έχει κάνει η πολεοδομία και ότι παρατηρήσεις υπήρχαν για τις συγκεκριμένες εργασίες, ικανοποιήθηκαν από την επιχείρηση. Όμως, πρέπει σαν δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουμε κάποια στιγμή να πιστοποιηθούν οι μονάδες και εστίασης και διαμονής, γιατί στο νησί μας θέλουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και να προστατεύουμε το περιβάλλον από την υπερδόμηση. Ο νόμος 732 είναι ένας καλός νόμος και μας προστατευτεί κατά κάποιον τρόπον, ωστόσο υπάρχουν διάφορα παραθυράκια τα οποία αυξάνουν τους όρους.
Ως δημοτική αρχή οφείλουμε να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και αν μπορούμε να δώσουμε κίνητρα να γίνονται βιοτικές επενδύσεις. Εδώ έχουμε στην εξέλιξη ένα ειδικό χωροταξικό, που θα τελειώσει το 2025, πάνω στο οποίο πρέπει σαν δημοτικό συμβούλιο να έχουμε σοβαρές προτάσεις. Το ειδικό χωροταξικό θα είναι ευαγγέλιο. Από την άλλη μεριά, όσο αναφορά την παραλία, το κομμάτι της χλωρίδας που υπάρχει, σαφώς πρέπει να προστατευθεί».

FLEXCAR

bluestarferries