Σε εκδήλωση που έγινε στο Μαράθι (27/7), η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου» παρουσίασε το έργο που έχει πραγματοποιήσει στον ένα χρόνο της ύπαρξής της και συζητήθηκε η στρατηγική και οι δράσεις που απαιτούνται στο μέλλον για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παραμένουν και να εξελιχθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο Μαράθι σε ένα αρχαιολογικό και πολιτιστικό πάρκο αντάξιο της παγκόσμιας αξίας του μοναδικού μνημείου των Αρχαίων Λατομείων.

Οι κυριότερες δράσεις προστασίας που υλοποίησε ή προωθεί η ΑΜΚΕ στον τομέα προστασίας περιλαμβάνουν:
α) Την τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση και γεωλογική χαρτογράφηση όλων των στοών των λατομείων Πανός και Νυμφών που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ με επικεφαλής τον καθηγητή Β. Μαρίνο.
β) Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ευστάθειας και επισκεψιμότητας των στοών (λήψη προσωρινών ή μόνιμων μέτρων υποστήριξης στα σημεία που παρουσιάζουν τα εντονότερα προβλήματα ασταθειών) που είναι σε εξέλιξη με χρηματοδότηση του Cycladic Identity (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης).

Οι κυριότερες δράσεις ανάδειξης που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ περιλαμβάνουν:
α) Την κατασκευή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων ως ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή της σημερινής εικόνας εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος.
β) Τη δημιουργία του ιστότοπου της ΑΜΚΕ (parianmarble.gr) όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος υλικού σε σχέση με την ιστορία και την πολιτισμική αξία των Αρχαίων Λατομείων.
γ) Την διοργάνωση πολλών επικοινωνιακών δράσεων για την ανάδειξη της σημασίας του μνημείου (τακτικές επισκέψεις – ξεναγήσεις στο χώρο, ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως αυτή του περασμένου Νοέμβρη στον Αρχίλοχο, και ομιλίες στα γυμνάσια της Παροικιάς και της Νάουσας).

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΜΚΕ διευκρινίζει ότι δεν προβαίνει σε πολιτικές τοποθετήσεις ή δράσεις, αλλά είναι μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, δηλαδή εργαλείο ειδικού σκοπού, με στόχο την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων και τη δημιουργία Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου στο Μαράθι. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για αυτόν το σκοπό αφού, σύμφωνα με το καταστατικό της, ζητήσει τη γνώμη των αρχών (Εφόρου Αρχαιοτήτων, Επάρχου, Δημάρχου, επικεφαλής αντιπολίτευσης) και των προέδρων των έξι τοπικών συλλόγων που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της και υποστηρίζουν τη λειτουργία της (Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου, Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος» Πάρου, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαραθίου-Βουνίων «Άγ. Μηνάς», Ένωση Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου, Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων).

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και η ΑΜΚΕ, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και την επαύριον των εκλογών, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους φορείς και να υποστηρίζει το έργο της Δημοτικής Αρχής και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Δ.Σ. της ΑΜΚΕ έχει ενημερώσει όλους τους υποψηφίους δημάρχους για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών πόρων που έχει αντλήσει από δωρεές συμπολιτών μας, προγραμμάτων και ιδρυμάτων, και τις προτεραιότητες για το μέλλον, και τους έχει προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου με τα επόμενα κύρια σημεία για τη νέα Δημοτική Αρχή, δηλαδή ότι ο Δήμος:
1. Θα υποστηρίξει τη δημιουργία Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου στο Μαράθι, θα συμμετάσχει στην εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου για τη δημιουργία του Πάρκου και διατίθεται να αναλάβει ή να συμμετάσχει στη διαχείρισή του.
2. Προτίθεται να συμμετάσχει σε Μνημόνιο Συνεργασίας ή Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ και την ΑΜΚΕ με σκοπό την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη δημιουργία Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου και την υλοποίησή του.
3. Δεσμεύεται να συμβάλει στη χρηματοδότηση μελετών, έργων και εξαγορά ακινήτων για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου με ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 100.000 € κατά τη διάρκεια της πενταετίας
», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΑΜΚΕ.

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions