Περί Ευρωεκλογών και κομμάτων… | Του Θ. Παπαμιχαήλ

51

Πέντε ερωτήσεις που εμπεριέχουν μέσα τους ισάριθμες τις απαντήσεις…

1) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αγωνιούν περισσότερο για τα ποσοστά που θα πάρουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, παρά για την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας και ηγεμονίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Λες και η πρώτη θέση είναι κατοχυρωμένη πριν ακόμα γίνουν οι εκλογές.
Ιδιαίτερα για τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπου οι ηγεσίες τους θέλουν να αυξήσουν τα εκλογικά ποσοστά τους, για να διατηρήσουν τις «καρέκλες» τους και να περιορίσουν στο ελάχιστο τα προβλήματα εσωστρέφειας ή ακόμη και πιθανής καθαίρεσης τους σε αρνητικό αποτέλεσμα.
Στην προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει και θέλοντας να είναι οι «πρωταγωνιστές» της προοδευτικής παράταξης, επιδίδονται σε αντεγκλήσεις, διαξιφισμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις μεταξύ τους κι έτσι «στρώνουν» το χαλί της πρωτιάς για το κυβερνών κόμμα. Η ασυμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα περισσότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, είναι «βούτυρο» στο ψωμί της Νέας Δημοκρατίας. Ας το προσέξουν!

2) Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, ο μόνος πολιτικός αρχηγός που μπορεί να σταθεί απέναντι στον Πρωθυπουργό είναι ο «Κανένας». Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, δεν «τραβάνε» σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ποσοστά που συγκεντρώνουν αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των πολιτών στα κάθε είδους καφενεία και παρέες. Οι φωτογραφίες πάνω στα αγροτικά μηχανήματα και τα αγροτικά αμπέχονα, δεν «γράφουν» πλέον. Ξεπεράστηκαν!

3) Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και σε κάθε εκλογικό αποτέλεσμα συνυπάρχει και η δυναμική του κάθε κόμματος. Είτε ανοδική είτε καθοδική. Έχουμε δηλαδή εκτός από τη δυναμική της νίκης και τη δυναμική της ήττας.
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, θα καθορίσουν την πορεία κάθε πολιτικού κόμματος, την επόμενη ημέρα, έστω κι αν χρειαστούν τρία χρόνια για τις εθνικές εκλογές. Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα και με τη δυναμική της νίκης, έγινε κυβέρνηση μετά από επτά μήνες.
Μετά τις Ευρωεκλογές και ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, εν δυνάμει Πρωθυπουργός από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πρόκειται να υπάρξει, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

4) Ένας βασικός κανόνας της πολιτικής επικοινωνίας είναι ότι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος γίνονται στην αρχή της κάθε κυβερνητικής θητείας.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι γάμοι των ομόφυλων και άλλες μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις «ξεβολεύουν» κάποιες επαγγελματικές ομάδες και δημιουργούν θυμό και οργή σε πολίτες. Αποτέλεσμα να εκφραστούν στις πρώτες εκλογές είτε καταψηφίζοντας είτε με αποχή από τις κάλπες. Όταν δεν υπάρχει εναλλακτική δυναμική διακυβέρνησης, τότε προτιμάται η αποχή. Αυτό να το γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

5) Αν δεν υπάρξουν νέα γεγονότα που θα ορίσουν καταλυτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τη γνωστή φράση του Μακ Μίλαν, τα όποια αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη χώρα μας, δύσκολα θα σηματοδοτήσουν δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό μας γίγνεσθαι. Αναλύσεις των αποτελεσμάτων και συζητήσεις θα γίνουν πολλές, αλλά τίποτα περισσότερο μην περιμένετε!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions