Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προχωρά η ΔΕΥΑ Πάρου, αύριο Τετάρτη (8/3) και ώρα 11.00, με θέμα την ενημέρωση και λήψη απόφασης για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που αφορά τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ

Με τίτλο «Νερό: Μία ακόμη προσπάθεια προς την ιδιωτικοποίηση με Ρυθμιστική Αρχή», το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε ένα πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, μέσα στο οποίο, προβλέπεται η επέκταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων». Το ερώτημα είναι, σε τι χρειάζεται μία «Ρυθμιστική Αρχή» για το Νερό, από τη στιγμή που, με συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Νερό ορίζεται ως αποκλειστικά δημόσιο αγαθό. «Για μας είναι προφανής ο λόγος: Θέλουν λυσσαλέα να μπουν και στην αγορά του νερού, να ελέγξουν ακόμα ένα κοινωνικό αγαθό, μετά την Ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία».
Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά.
Απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:
– Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί.
– Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
Επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους;
Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανάφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.
Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. και των ΣΔΙΤ.
Απαιτούμε όλοι μαζί: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ.
Συμμετέχουμε στην πανελλαδική στάση εργασίας στις Δ.Ε.Υ.Α. την Πέμπτη 9/03/2023 και από ώρα 11:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου στις 15:00.