Με ολοκληρωμένη παρουσία που περιείχε παραδείγματα, δεσμεύσεις και σχέδιο συμμετείχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 9η διεθνή διάσκεψη για τους ωκεανούς «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το «Our Ocean Conference» αποτελεί έναν κορυφαίο διεθνή περιβαλλοντικό θεσμό, που εγκαινιάστηκε το 2014, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Τζον Κέρι και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών και να «αποσπάσει» δεσμεύσεις από κυβερνήσεις και φορείς της αγοράς.

Η Ελλάδα φιλοξένησε φέτος την διάσκεψη, αναδεικνύοντας την ενεργή συμβολή της στην διαχείριση των διεθνών προκλήσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την προστασία των θαλασσών.

Με αντίστοιχο σκεπτικό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπήρξε η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετείχε ενεργά, διοργανώνοντας, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης, μια παράλληλη εκδήλωση με θέμα τη μετάβαση στον Βιώσιμο Τουρισμό, όπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε ακόμα στην παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η «EU MISSIONS RESTORE OUR OCEAN & WATERS» μαζί με τις ΜΚΟ «Environmental Defense Fund» και «Blue Mission Med» υπό τον τίτλο «Συγκεκριμένες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Αποστολή: Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030».

Μάλιστα η «EU Mission» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέδωσε στον Περιφερειάρχη τη σημαία της ως μία ως μια συμβολική κίνηση αναγνώριση των πρωτοπόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Για την κίνηση αυτή, ο Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι «αποτελεί εξαιρετική τιμή και μεγάλη ευθύνη να συνεχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα ορατά, χειροπιαστά και με αξία που αντανακλάται στη ζωή κατοίκων και επισκεπτών των νησιών μας».