Οι Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του Ιουνίου, με σταυρό προτίμησης για τους υποψήφιους που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος -και για πρώτη φορά- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε έναν νέο τρόπο, τις προκριματικές εκλογές, για την στελέχωση του τελικού ψηφοδελτίου.

Το μεγάλο ερώτημα αυτών των εκλογών είναι αν η ψήφος των πολιτών θα είναι τιμωρητική για το κυβερνών κόμμα ή ψήφος εμπιστοσύνης. Δεν γίνεται λόγος φυσικά για εκλογές με στόχο την επιλογή των καλύτερων προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, με κριτήρια εθνικών εκλογών!

Πριν από λίγα χρόνια, οι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές καθώς και οι εκλόγιμες θέσεις ήταν προνόμιο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και σε πολλές περιπτώσεις η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο εθεωρείτο τιμητική.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμέτρησης, τα πρόσωπα που μας εκπροσώπησαν στην Ευρώπη, ο σταυρός προτίμησης έβγαλε τους νικητές και τα πολιτικά κόμματα κατάρτισαν τη λίστα των υποψηφίων για την Ευρωβουλή, έχοντας δηλαδή μόνο την ευθύνη της ονοματολογίας. Το ίδιο ισχύει και στις επικείμενες εκλογές!

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές στις εκλογές του Ιουνίου, θα είναι πολλοί και οι θέσεις πολύ λίγες. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι σκληρός και δυνατός και οι πρώτες θέσεις σχεδόν προαποφασισμένες, σε όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν.

Οι στρατηγικές επικοινωνίας των περισσότερων υποψηφίων είναι βασισμένες στην εικόνα, στο λεγόμενο branding που έχουν μέχρι τώρα «χτίσει» στο κοινό που τους ενδιαφέρει. Στις λίγες ημέρες που απέμειναν για την προεκλογική τους εκστρατεία, θα αρκεστούν σε λίγες εμφανίσεις μαζί με τους αρχηγούς και τα πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη και σε κάποιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ.

Στην ερώτηση γιατί κάποιοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές μπαίνουν στα ψηφοδέλτια, ενώ είναι σίγουρο ότι δεν θα εκλεγούν, μια από τις πιο πιθανές απαντήσεις είναι ότι θέλουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, περιμένοντας την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όμως, υπάρχουν και αρκετές πιθανότητες σε υποψήφιους, που θα βρεθούν κοντά στη «βρύση», να καταφέρουν να πιούν «νερό», να εκλεγούν, ακολουθώντας νέες έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες και επικοινωνιακά concept και να γίνει ακόμη και viral η καμπάνια τους.

Τόσα και τόσα έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές από υποψήφιους που κέρδισαν στο «νήμα», τις εκλογές δοκιμάζοντας άγνωστα και απρόσμενα επικοινωνιακά μονοπάτια, ξεχωρίζοντας από τους άλλους τους «σίγουρους» υποψήφιους.

Ειδικά, στην περίοδο που διανύουμε όπου οι πολίτες θεωρούν ότι στις Ευρωεκλογές έχουν την πολυτέλεια της χαλαρής ψήφου, μια και δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση του κράτους. Επίσης υπάρχουν δύο κοινά που ένας «αουτσάιντερ» υποψήφιος μπορεί να κερδίσει και αυτά είναι οι νέοι και η λεγόμενη κατηγορία των «απολιτίκ» ψηφοφόρων. Δύο κατηγορίες κοινού που δίνουν μεγάλα ποσοστά στην αποχή. 

Απλά, χρειάζεται σε όλους τους υποψήφιους, συνεργάτες επικοινωνίας με γνώσεις, πολυετή εμπειρία και αποδεδειγμένες επιτυχίες σε «δύσκολες» υποψηφιότητες!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος