Σε συνέχεια της δημοσκοπικής έρευνας για τον δήμο Πάρου, από την κορυφαία στη χώρα μας εταιρεία Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου», σας παρουσιάζουμε το δεύτερο -άκρως ενδιαφέρον- μέρος των ευρημάτων που αφορά τα πρόσωπα των τριών υποψηφίων δημάρχων και την παράσταση νίκης.

Οι υποψήφιοι της δημοτικής… κούρσας

Βρισκόμαστε ακριβώς 198 ημέρες πριν από την πρώτη εκλογική διαδικασία της 8ης Οκτωβρίου, ημερομηνία στην οποία οι δημότες της Πάρου θα κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον καταλληλότερο -κατά τη γνώμη τους- δήμαρχο.
Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, στην… αφετηρία του «δημοτικού «στίβου» βρίσκονται τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι. Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Μάρκος Κωβαίος (ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη») και Κώστας Ροκονίδας (ως επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»), όπου αμφότεροι διεκδίκησαν μέχρι τέλους τη «μάχη» της δημαρχίας και το 2019, καθώς και ο «πρωτάρης» Κώστας Μπιζάς (ως επικεφαλής του συνδυασμού «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα»), εν ενεργεία έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου.
Βέβαια, με δεδομένο το χρονικό διάστημα που απομένει για τις δημοτικές εκλογές αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ούτε η ημερομηνία των βουλευτικών, οφείλουμε -δημοσιογραφικά- να αφήσουμε ανοιχτό και ένα μικρό ενδεχόμενο να «ξεπεταχτεί» και κάποιος ή κάποια, ακόμα, υποψήφιος ή υποψήφια.

Πρώτος ο Ροκονίδας σε θετικές γνώμες

Στο δεύτερο σκέλος της δημοσκόπησης, η έρευνα συνεχίστηκε με τη γνώμη (θετική ή αρνητική), όσων δημοτών κλήθηκαν ν’ απαντήσουν, για τα πρόσωπα των τριών υποψηφίων δημάρχων.
Τις εντυπώσεις κερδίζει αναμφίβολα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Ροκονίδας, για τον οποίο το 60% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη, το 29% δεν απάντησε, ενώ μόλις το 11% εξέφρασε αρνητική άποψη. Από εκεί και πέρα, για τον τωρινό δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο θετική γνώμη έχει το 56% και αρνητική το 31%, ενώ το 13% δεν απάντησε. Επίσης για τον υποψήφιο Κώστα Μπιζά το 46% εκφράστηκε θετικά, το 28% δεν απάντησε, ενώ το 26% είπε ότι έχει αρνητική γνώμη.
Συμπερασματικά, διακρίνεται ότι και για τους τρεις υποψήφιους οι δημότες εκφράζονται περισσότερο θετικά, με τη συνολική αποτύπωση να είναι ενθαρρυντική για την τοπική ζωή. Πιο συγκεκριμένα:
Ο κ. Ροκονίδας καταγράφει ένα υψηλό ποσοστό συμπάθειας και μάλιστα με τη μεγαλύτερη διαφορά στη σύγκριση θετικών – αρνητικών απόψεων, δείγμα γραφής των πεπραγμένων του ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κομματική ταύτιση ή όχι.
Ο κ. Κωβαίος διατηρεί μεγάλο ποσοστό -για εν ενεργεία δήμαρχος- θετικών γνωμών, το οποίο μάλιστα ξεπερνά την αξιολόγηση του έργου του (όπως φάνηκε στο α’ μέρος της δημοσκόπησης), γεγονός που φανερώνει την πολιτική του προσωπικότητα.
Ο κ. Μπιζάς, ως νέο πρόσωπο στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, επίσης συγκεντρώνει θετικά ποσοστά και παρουσιάζει μία σημαντική δυναμική, η οποία είναι «στο χέρι του» πως θα εξελιχθεί καθώς μεγάλο ποσοστό δεν εξέφρασε γνώμη.

 «Συμπαθεί» Κωβαίο η ΝΔ και Ροκονίδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και τα στοιχεία των επιμέρους απαντήσεων, για τα πρόσωπα των τριών υποψηφίων, ανάλογα με την τελευταία κομματική προτίμηση (βουλευτικές 2019) των δημοτών. Ειδικότερα:
Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ –τα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι ότι- για τον Μάρκο Κωβαίο θετική γνώμη έχει το 75% (αρνητική το 18% και δεν απάντησε το 7%), για τον Κώστα Μπιζά αρνητική γνώμη έχει μόλις το 10% (θετική το 60% και δεν απάντησε το 30%), ενώ για τον Κώστα Ροκονίδα το 46% είπε «δεν ξέρω / δεν απαντώ» (θετικά εκφράστηκε το 40% και αρνητικά το 14%).
Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ -τα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι ότι- για τον Κώστα Ροκονίδα θετική άποψη έχει το 87% (αρνητική το 6% και δεν απάντησε το 7%), για τον Μάρκο Κωβαίο θετική άποψη έχει το 40% (αρνητική το 44% και δεν απάντησε το 16%), ενώ για τον Κώστα Μπιζά αρνητική άποψη έχει το 50% (θετική το 27% και δεν απάντησε το 23%).
Συμπερασματικά, ξεχωρίζουν τα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά συμπάθειας των ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον κ. Κωβαίο και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Ροκονίδα, ενώ αναφορικά με τον κ. Μπίζα άξια αναφοράς είναι αφενός το ελάχιστο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που δεν έχει θετική γνώμη για το πρόσωπό του και αφετέρου ότι 1/2 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνητική.

Το 60% πιστεύει πως πρέπει να εκλεγεί άλλος δήμαρχος

Ακολούθως, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απαντήσουν στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι στις δημοτικές εκλογές ο δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος πρέπει να επανεκλεγεί ή πρέπει να εκλέγει άλλος δήμαρχος;», όπου το 60% απάντησε να εκλεγεί άλλος, το 30% να επανεκλεγεί, ενώ το 10 % δεν απάντησε.
Σε επίπεδο κομματικών ψηφοφόρων, το 51% της ΝΔ και το 13% του ΣΥΡΙΖΑ θέλει επανεκλογή Κωβαίου, το 43% της ΝΔ και το 76% του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να εκλεγεί άλλος δήμαρχος, ενώ το 6% της ΝΔ και το 11% του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκε στο «δεν ξέρω / δεν απαντώ».
Συμπερασματικά, στον δείκτη επανεκλογής σαφώς υπερτερεί το -σχεδόν- 2/3 των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι χρειάζεται εκλογή άλλου δημάρχου. Ωστόσο και το 30% που επιθυμεί την επανεκλογή του δημάρχου δείχνει ότι παρά την φθορά των δύο θητειών ο κ. Κωβαίος παραμένει ένας ισχυρός διεκδικητής εκ νέου, με βάση και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που προκύπτουν.

Πρώτος ο Κωβαίος στην εκτίμηση ψήφου

Σε συνέχεια όσων αναφέραμε παραπάνω, ο Μάρκος Κωβαίος έρχεται πρώτος στην εκτίμηση ψήφου. Ειδικότερα, στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από τη δική σας επιλογή, ποιος πιστεύετε ότι τελικά θα εκλεγεί δήμαρχος;», το 32% απάντησε τον Κωβαίο, το 22% απάντησε τον Μπιζά και το 20% είπε τον Ροκονίδα, ενώ το σημαντικό ποσοστό του 26% δεν απάντησε.
Και σε αυτό το ερώτημα βλέπουμε ότι -το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση- ο νυν δήμαρχος Μάρκος Κωβαίος έχει ένα ποσοστό στο 30% που τον στηρίζει, αλλά και τον υπολογίζει.

Ντέρμπι και μικρό προβάδισμα Κωβαίου

Και φθάνοντας στην παράσταση νίκης, τα ευρήματα δείχνουν ντέρμπι λεπτομερειών με διαφορές που αναπροσαρμόζονται και ανατρέπονται. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε για να εκλεγεί δήμαρχος;», ο Μάρκος Κωβαίος συγκεντρώνει ποσοστό 31% και ακολουθούν με 25% αμφότεροι οι Κώστας Μπιζάς και Κώστας Ροκονίδας, ενώ ένα 3% απάντησε «άλλον». Παράλληλα, μεγάλη σημασία, ιδίως σε τόσο μικρές διαφορές, «παίζει» και το 16% της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο μπορεί να κρίνει και να κρύβει πολλά με τη δυνατότητα ν’ αλλάξει άρδην το υπάρχον διαμορφωμένο τοπίο.
Επιπρόσθετα, στην παράσταση νίκης, στους ψηφοφόρους της ΝΔ το 53% ψηφίζει Κωβαίο, το 32% Μπιζά και το 4% Ροκονίδα, ενώ το 11% είναι αναποφάσιστοι. Από την άλλη πλευρά, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 55% ψηφίζει Ροκονίδα και από 13% τον Κωβαίο και τον Μπιζά. Όμως, αξιοσημείωτο είναι ότι το 14% είναι αναποφάσιστοι, ενώ ένα 5% προτιμεί «άλλον». Αυτό δείχνει ότι σ’ ένα σημαντικό ποσοστό κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ -που είναι κόμμα εξουσίας ωστόσο δεν έχει «εκλεκτό» υποψήφιο ως επικεφαλής συνδυασμού για τον δήμο Πάρου-, δεν εκφράζονται ή δεν καλύπτονται απαραίτητα από τους τρεις υπάρχοντες υποψήφιους.
Συμπερασματικά, πολλά είναι τα σενάρια και οι εκδοχές αυτών που μπορεί να υπάρχουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές, των οποίων θα έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές που ίσως διαδραματίσουν περισσότερο ρόλο στις αποφάσεις των ψηφοφόρων – πολιτών. Σε κάθε περίπτωση η τελική ευθεία αρχίζει να… αχνοφαίνεται και για τη διεκδίκηση του δήμου Πάρου αναμένεται μεγάλη «μάχη».

Όλα ανοιχτά και για το ζευγάρι του β’ γύρου

Με βάση όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, από έναν ικανοποιητικό αριθμό δείγματος πολιτών και παραθέσαμε μέσω της δημοσκοπικής έρευνας, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής εκτίμηση όχι μόνο για το ποιος έχει «πλεονέκτημα» νίκης, αλλά ούτε και για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Βέβαια, σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος πάρει ποσοστό 42,5% και πάνω, τότε αυτομάτως εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Αναφέρεται, αλλά για τον δήμο Πάρου -με τα δεδομένα που υπάρχουν- δεν φαίνεται πως μπορεί αυτό το σενάριο να ευδοκιμήσει. Φυσικά, έχοντας μπροστά μας καλοκαίρι – τουριστική σεζόν, αλλά και χωρίς να υπολογίζονται αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν κάθε τι στην καθημερινότητα και την πολιτική ζωή του τόπου, σίγουρα οι δημοτικές εκλογές αποτελούν «σταυρόλεξο» για… δυνατούς λύτες και όχι «κόλπο» για… μαθητευόμενους μάγους!

Δείτε εδώ το α’ μέρος της δημοσκόπησης