Πριν μερικά χρόνια φροντίσαμε ως διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» να προτείνουμε στο Δήμο Πάρου ν’ αναλάβει τα έξοδα ενοικίασης της αίθουσας του «Αρχιλόχου», με ταυτόχρονη παραχώρηση της διαχείρισης της, ώστε και να δοθεί οριστική λύση στο δυσβάστακτο -για ένα πολιτιστικό σύλλογο- κόστος και η δημοτική αρχή να «εκπληρώσει» μία βασική της υποχρέωση για τις πολιτιστικές, κοινωνικές και εν τέλει δημοκρατικές ανάγκες του τόπου και των πολιτών.
Με την συμβολή της Μαρουσώς Φραγκούλη, αντιδημάρχου τότε και την αποδοχή της πρότασης από τον αείμνηστο Χρήστο Βλαχογιάννη, το θέμα υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Η λύση αυτή θα ήταν προσωρινή μέχρι την δρομολόγηση και υλοποίηση του μεγάλου έργου του «Πολιτιστικού Κέντρου» που θα στεγάσει την πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική δημιουργία του νησιού.
Επειδή όμως, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση αυτή, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», βολεύτηκε η σημερινή δημοτική αρχή και ξεχάστηκε το θέμα.
Εμείς από το 2018 αναφερόμαστε και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και με άρθρα, όπως θα δείτε παρακάτω.
Και ήρθε η στιγμή, πάντα έρχεται, που μας επανέφερε στην πραγματικότητα. Το κτήριο πουλήθηκε και η Παροικιά μένει «άστεγη»… με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτά για το παρελθόν και το παρόν.
Στο μέλλον και τι πρέπει να γίνει, τώρα που πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας. Ο Δήμος Πάρου εισπράττει και θα εισπράττει κάθε χρόνο περισσότερα από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ ως πολιτιστικό τέλος, ίσως μάλιστα με την αύξηση των τετραγωνικών, θα ξεπεράσει και τις εξακόσιες χιλιάδες.
Με τον «Καλλικράτη» από το 2010 το πολιτιστικό τέλος χρηματοδοτεί και προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου εφόσον τα προβλεπόμενα στην προγραμματική σύμβαση έργα, προγράμματα και υπηρεσίες είναι πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η ανάδειξη, προστασία και συντήρηση μνημείων, οι παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια και οικισμούς, η διάσωση και διάδοση στοιχείων του πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων πολιτισμικών λειτουργιών, η υποστήριξη δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, και συμμετέχει, ως συμβαλλόμενος, το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η προγραμματική σύμβαση καλείται «προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης». Άρα μπορεί να κατασκευάσει πολιτιστικό κέντρο.
Επειδή την πρόταση την είχαμε κάνει στο παρελθόν και την επαναφέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο και προφορικώς, εκτός από μία φορά το 2018 σε άρθρο πάλι, την επαναφέρουμε ξανά και με το παρόν κείμενο.
Γράφαμε το 2018… Εδώ αρχίζουν πια να μπαίνουν ιδέες σε όλους μας για να προωθηθούν έργα, όπως το πολιτιστικό κέντρο Παροικιάς, αξιοποιώντας τις μελέτες του «Βελεντζείου Ιδρύματος», όπου και σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει αποφασιστεί να γίνει στον χώρο πίσω από τον Ναυτικό Όμιλο. Έχουμε λοιπόν τον χώρο και έτσι μπορούμε να πάρουμε τις μελέτες τις παλιές, να τις επικαιροποιήσουμε και να προχωρήσουμε.
Κι αν πει κάποιος ότι χρειάζονται τρία εκατομμύρια περίπου, λέμε ότι με δάνειο από το «παρακαταθηκών και δανείων» με χαμηλότατο επιτόκιο και αποπληρωμή εικοσιπέντε ετών, θα χρειαστούν λιγότερο από το ένα τρίτο των εισπράξεων του πολιτιστικού τέλους για να αποπληρωθεί και η Πάρος θα αποκτήσει το «Μέγαρο» της. Ξεκινάμε… Τώρα είναι η ώρα…
Αθανάσιος Μαρινόπουλος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»