Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μικρότερο μήκος κύματος από το ορατό φως. Υπεριώδεις ακτίνες δεχόμαστε κατά κύριο λόγο από τον ήλιο και το 95%  αυτών είναι UVA που είναι υπεύθυνες για το άμεσο μαύρισμα, αλλά και την γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες και το 5% είναι UVB που προκαλούν το όψιμο μαύρισμα, το κάψιμο του δέρματος και συμβάλει στη γήρανση του δέρματος και στην ανάπτυξη καρκίνου ενώ δεν έχουμε μετρήσιμη UVC από τον Ήλιο στην Γη λόγω του στρώματος του όζοντος της ατμόσφαιρα που απορροφά την UV ακτινοβολία με μικρά μήκη κύματος, όμως ακόμη και αυτή η ποσότητα που φτάνει μέχρι τα μέρη μας μπορεί να προκαλέσει βλάβες αν δεν προσέξουμε…

Η UV ακτινοβολία απορροφάται από την μελανίνη του δέρματος, που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας στον ήλιο, είναι δηλαδή το φυσικό μας αντηλιακό. Όμως η πολύωρη έκθεση του σώματος στον ήλιο ξεπερνά την ικανότητα άμυνας του οργανισμού και τότε έχουμε το ηλιακό έγκαυμα.Οι υπεριώδεις ακτίνες επίσης έχουν αρκετή ενέργεια ώστε να προκαλέσουν σπάσιμο χημικών δεσμών και βλάβη στο  DNA των κύτταρα του δέρματος και όταν βλαφθεί το DNA αλλά και ο μηχανισμός επιδιόρθωσης του, το αποτέλεσμα είναι καρκίνος του δέρματος που είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: Έχουμε δύο ειδών αντηλιακά, Τα φυσικά που περιέχουν οξείδια του τιτανίου και του ψευδαργύρου και αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες και τα χημικά απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες πριν διεισδύσουν στο δέρμα.
Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF) των αντηλιακών, μετρά πόσο καλά προστατεύει το αντηλιακό από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το SPF είναι «ένα σχετικό μέτρο της ικανότητας προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα που παρέχουν τα αντηλιακά». Κανένα αντηλιακό, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό είναι το SPF, δεν είναι αποτελεσματικό για περισσότερες από δύο ώρες χωρίς επανεφαρμογή.
Τόσο τα φυσικά όσο και τα χημικά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους… Έτσι τα φυσικά συνήθως δεν προκαλούν ερεθισμούς, είναι καλύτερα ανεκτά αλλά δεν απλώνονται εύκολα και είναι λιπαρά… ενώ τα χημικά απλώνονται και απορροφώνται εύκολα αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργίες…

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά:

  • Θέλουμε δείκτη προστασία 30 ή μεγαλύτερο, να καλύπτει UVA και UVB ακτίνες, και είναι όσο γίνεται αδιάβροχο…
  • Γνωρίζουμε ότι το SPF 15 μπλοκάρει περίπου το 93 τοις εκατό των ακτίνων UVB, το SPF 30 μπλοκάρει το 97 τοις εκατό και το SPF 50 μπλοκάρει το 98 τοις εκατό. Κανένα αντηλιακό δεν εμποδίζει όλες τις ακτίνες UV, γι’ αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε και τα υπόλοιπα  μέτρα προστασίας από τον ήλιο, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σκιά και αποφυγή έκθεσης μας 11:00-16:00.
  • Το εφαρμόζουμε σε ξηρό δέρμα 15 με 30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο.
  • Επαναλαμβάνουμε κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι, ή την εφίδρωση.
  • Το αδιάβροχο αντηλιακό θα παραμείνει σε βρεγμένο δέρμα για 40 έως 80 λεπτά.
  • Χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά, ακόμη και τις συννεφιασμένες ή δροσερές μέρες.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιηλιακά ρούχα;

Τα ρούχα είναι ένα πρόσθετο προστατευτικό εργαλείο που παρέχει ένα φυσικό φράγμα στις ακτίνες UV. Ο βαθμός προστασίας του λέγεται (UPF) και ένα μπλουζάκι με UPF 50 επιτρέπει μόλις 1/50 των ακτίνων να φτάσουν στο δέρμα σας σε σύγκριση με ένα λεπτό λευκό βαμβακερό μπλουζάκι με UPF 5.

Ειρήνη Γιαννάτου – Παιδίατρος

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions