Είναι μια από τις λίγες φορές που οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έπονται των Εθνικών εκλογών. Συνήθως προηγούνται και στέλνουν μηνύματα στις Εθνικές εκλογές. Σας θυμίζω την φράση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου «το πήραμε το μήνυμα», μετά από ήττα σε αυτοδιοικητικές εκλογές και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές.

Για να επανέλθουμε στα καθ’ ημάς, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε στις εκλογές της 21ης Μαΐου με μια μεγάλη διαφορά είκοσι μονάδων, με μια μεγαλειώδη και ιστορική για την παράταξη νίκη. Στη δεύτερη κάλπη, δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές «βλέπουν» αυτοδύναμη κυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, διαφορετικά μπαίνουμε σε νέα εκλογική φάση.

Πόσο όμως μια τέτοια εξέλιξη, αυτοδυναμίας, θα επηρεάσει τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, είναι το ζητούμενο. Ποιοί υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες θα ωφεληθούν και ποιοι θα χάσουν τον αγώνα από τα αποδυτήρια;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της πολιτικής επικοινωνίας αλλά και της κοινής λογικής όλων όσοι βλέπουν τις εκλογές χωρίς κομματικά γυαλιά και ψυχρά, τρεις είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Πρώτον: Με δεδομένη την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην δώσει τα γνωστά σε όλους «χρίσματα» αλλά «μυστικές» στηρίξεις υποψηφίων σε Δήμους, εξαιρούνται οι Περιφέρειες, οι θεωρούμενοι «εκλεκτοί» υποψήφιοι από τη Νέα Δημοκρατία θα έχουν ένα σημαντικό εκλογικό προβάδισμα για ευνόητους λόγους. Φυσικά, το σημαντικό αυτό εκλογικό προβάδισμα δεν σημαίνει και σίγουρη εκλογική νίκη για τον υποψήφιο. Απαιτούνται πολλά ακόμη.

Δεύτερον: Στις εθνικές εκλογές έχει επιβεβαιωθεί μια αντιπαλότητα, ένας «εμφύλιος», μια «κόντρα» μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Η άλλοτε συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Η «κόντρα στην κόντρα» για τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές, δεν δίνει υψηλές πιθανότητες συνεργασίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Άλλωστε αρκετοί υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί που θα κατέβουν με τις ευλογίες της Χαριλάου Τρικούπη, προβλέπουν περισσότερο στη συνεργασία με τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα τη Β’ Κυριακή. Όσο για τους «εκλεκτούς» υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, η θεωρία του απροσδόκητου δηλαδή ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές μας βρίσκουν απροετοίμαστους αν και έπρεπε να το περιμένουν το αποτέλεσμα.

Τρίτον: Η χάραξη της σωστής προεκλογικής στρατηγικής ενός υποψήφιου αυτοδιοικητικού συνδυασμού, μαζί με την προσωπικότητα του επικεφαλής, το πρόγραμμα, την ομάδα των υποψηφίων που θα παρουσιάσει και το αφήγημα με το οποίο θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, είναι από τα βασικά κριτήρια επιλογής των πολιτών. Δεν αρκεί η κομματική προέλευση του υποψηφίου, όσο κι αν το κόμμα του είναι σε εκλογικά ποσοστά δυνατό. Απαιτούνται ακόμη, νέα, σύγχρονα εργαλεία του πολιτικού μάρκετινγκ και ελκυστικό αυτοδιοικητικό προϊόν. Απαιτείται και η σύγχρονη εκπαίδευση των υποψηφίων συμβούλων, στις νέες τεχνικές συλλογής ψήφων!

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος