Ο κ. Στέλιος Φραγκούλης, είναι πιθανόν ο νεότερος κτηνοτρόφος στην Πάρο, όπου μεταξύ άλλων στο ζωικό του κεφάλαιο πρόσθεσε τελευταία και αγελάδες μικτής διασταύρωσης Χολστάιν – Τζέρσεϊ (Holstein – Jersey) που έφερε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου. Αυτές οι αγελάδες διασταύρωσης σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, είναι ιδανικές για το κλίμα της Πάρου κι έτσι θα προσφέρουν τα μέγιστα στην ποιότητα του γάλακτος.

Σύμφωνα με τον 33χρονο κτηνοτρόφο είναι μεγάλη η βοήθεια του Συνεταιρισμού σ’ αυτό το θέμα και όπως σημείωσε «το γάλα αυτών των αγελάδων έχει πιο πολλά ποιοτικά συστατικά κι αυτό θα βοηθήσει στην ποιότητα που έχουν τα τυριά του Συνεταιρισμού Πάρου. Επίσης, περιμένουμε με αγωνία οι νεαρές μοσχίδες να γεννήσουν σε περίπου 60 ημέρες». Αξίζει να αναφερθεί ότι, το κοπάδι αγελάδων του κ. Φραγκούλη είναι ουσιαστικά ελευθέρας βοσκής και μόνο για περίπου δύο μήνες -λόγω των καιρικών συνθηκών τον χειμώνα- σταβλίζεται.

Ο κ. Φραγκούλης είναι ένας νέος – σύγχρονος κτηνοτρόφος και προσπαθεί να βοηθάει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη ευζωία των ζώων που έχει. Δηλαδή, τα ζώα του να είναι υγιή, να διαβιούν σε καλό περιβάλλον, να σιτίζονται ορθά και να μην υποφέρουν από δυσάρεστες καταστάσεις. Τα ζώα του βόσκουν σε αγρούς που είναι φυλασσόμενοι με ηλεκτρικό φράχτη. Παρά ταύτα, ο νέος κτηνοτρόφος εκφράζει την αγωνία του για δύο θέματα. Τις συνεχείς καταγγελίες που δέχονται οι κτηνοτρόφοι από «γείτονες» των αγρών που σιτίζονται τα ζώα τους, διότι όπως υποστηρίζουν τα ζώα τους μυρίζουν! Ακόμα, δέχονται καταγγελίες για ζώα τους διότι αυτά μουγκρίζουν! Σημειώνουμε ότι, οι αγελάδες σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, Alexandra Green «είναι κοινωνικά ζώα και έχω την αίσθηση ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να αναλύσουμε τη φωνή τους και να έχουμε τεκμηριωμένες ενδείξεις για αυτό το χαρακτηριστικό: Ότι, δηλαδή, μιλάνε η μία στην άλλη!».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Φραγκούλης κατανοεί ότι η Αστυνομία Πάρου είναι αναγκασμένη μετά από κάθε καταγγελία να παρεμβαίνει. Σ’ αυτήν ακριβώς την άμεση αναγκαστική αντίδραση της Αστυνομίας, διερωτάται όμως μήπως θα έπρεπε σε κάθε αστυνομική διεύθυνση να υπάρχει και αστυνομικός ειδικευμένος σε παρόμοια θέματα που θα ιεραρχεί τις καταγγελίες. Καθώς όπως είπε «θα μπορούσε μέσω σεμιναρίων να υπάρχουν ειδικευμένα αστυνομικά όργανα για τις καταγγελίες σε θέματα ζώων».

Επίσης, έθεσε και το ζήτημα για το παστούρωμα ζώων, που ήταν μία παραδοσιακή μέθοδος στις Κυκλάδες. Ο νεαρός κτηνοτρόφος ανάφερε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κτηνοτρόφοι θέλουν ένα χρονικό διάστημα ακόμη για να κατανοήσουν τον λόγο που δεν πρέπει να καταφεύγουν σ’ αυτή τη μέθοδο. Όπως άλλωστε μας είπε το πρόστιμο που δέχεται κάποιος, που βρήκαν το ζώο του με παστούρα, είναι περίπου διπλάσιο από το να έχει στο κτήμα του ηλεκτρικό φράκτη. Και σ’ αυτό το θέμα ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση από τις Αρχές και κατανόηση στις μεγαλύτερες ηλικίες κτηνοτρόφων.

Τέλος, ο κ. Στέλιος Φραγκούλης, που ασχολείται και με άλογα, έδειξε προβληματισμένος -κυρίως- για τις μεθόδους καταγγελιών περιοίκων των αγροτικών περιοχών που βόσκουν ζώα και αναρωτήθηκε αν οι λίγοι που διαμαρτύρονται και κάνουν καταγγελίες, έχουν σκεφτεί πώς θα ήταν ένας τουριστικός προορισμός όπως η Πάρος, δίχως ζωικό βασίλειο!

Πηγή: parostoday.gr