Το 6ο στην σειρά Διεθνών Συνεδρίων μιας μακράς παράδοσης υπό τον γενικό τίτλο «Paros», πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) τον ερχόμενο Ιούνιο στην Παροικιά (14-16/6), συμπληρώνοντας 27 χρόνια συνεχών δράσεων και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου από την πραγματοποίηση του Α’ Συνεδρίου το 1997 που ήταν αφιερωμένο στην Παρία Λίθο, τους γλύπτες και τα εργαστήρια γλυπτικής της Πάρου. Ακολούθησαν, πάντοτε με μεγάλη επιτυχία, τα επόμενα διεθνή Συνέδρια για τον μεγάλο ποιητή της Πάρου «Αρχίλοχο», τον σπουδαίο γλύπτη και αρχιτέκτονα Σκόπα, τις αποικίες της Πάρου στον αρχαίο κόσμο, και το πιο πρόσφατο Ε’ Συνέδριο για την ιστορία και αρχαιολογία της Πάρου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τον 16ο αιώνα μ.Χ.

Το 6ο Συνέδριο (Paros VI) που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και τον Αρχίλοχο, έχει ως θέμα την Πάρο σε σχέση με τις γειτονικές της υπόλοιπες Κυκλάδες. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, καθώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, για να παρουσιάσουν στην διεθνή επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα ερευνών και μελετών για την Πάρο και τις Κυκλάδες, που αφορούν στην αρχαιολογία, ιστορία, φιλολογικές πηγές, αρχαιομετρία, γεωλογία και σεισμολογία της Πάρου και των Κυκλάδων. Η ανταπόκριση του επιστημονικού κόσμου υπήρξε μεγάλη, δεδομένης της εγκυρότητας των προηγούμενων Συνεδρίων και της συνέπειας που έχει επιδείξει το Ινστιτούτο με την σταθερή έκδοση των Πρακτικών όλων των Συνεδρίων, υπό την επιστημονική επιμέλεια της ακάματης προέδρου του, Καθηγήτριας Αρχαιολογίας, Ντόρας Κατσωνοπούλου.

Οι πλέον των 40 ανακοινώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί στο Συνέδριο, καλύπτουν πολύ σημαντικά θέματα της Παριανής και Κυκλαδικής αρχαιολογίας, με νεότερα στοιχεία για τις Κυκλαδικές αλληλεπιδράσεις, τα οικονομικά δίκτυα, την διάδοση έργων γλυπτικής, κεραμικής, εντός αλλά και εκτός των Κυκλάδων, αρχαιομετρικές αναλύσεις, την γεωαρχαιολογική και γεωμορφολογική εξέλιξη της Πάρου και των Κυκλάδων, κ.α. Σημαντική η παρουσία ομάδας αρχαιολόγων από το εξωτερικό που θα παρουσιάσουν τα νεότερα αποτελέσματα ερευνών και μελετών για την διάδοση και χρήση μαρμάρινων γλυπτών και του παριανού μαρμάρου στην Μεσόγειο, όπως και της επιστημονικής ομάδας του Δεσποτικού με τα νεότερα ευρήματα και στοιχεία από το ιερό του Απόλλωνα και την ευρύτερη περιοχή έρευνας.

Σημειώνεται ότι, μετά την κατάρτιση του προγράμματος του Συνεδρίου, θα ακολουθήσει νεότερη αναλυτική ενημέρωση.

FLEXCAR

bluestarferries