Πολύ θετικά μηνύματα έρχονται για τον ελληνικό τουρισμό με τις προκρατήσεις να κινούνται σε διψήφιο νούμερο αύξησης σε σχέση με πέρσι και με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη, να μην επηρεάζει προς το παρόν την εξέλιξη της ζήτησης.
Κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης του 2025 οι μέσες τιμές είναι 4% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους πελάτες μεγάλων ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών γραφείων είναι και πάλι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία.
Ακόμα, οι πληροφορίες από τον χώρο των ξενοδοχείων αναφέρουν πως όλες οι βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό έχουν θετικό πρόσημο στις κρατήσεις με κυρίαρχους «παίκτες» τους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Σημειώνουμε ότι οι εισπράξεις από τη Γερμανία τους ένδεκα πρώτους μήνες του 2024 ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ αυξημένες κατά +3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2023.
Η αναστάτωση με τους σεισμούς
Ο πρόεδρος του OAΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τη μελέτη του ΕΚΠΑ για τις περιοχές με πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι είπε:
«Έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα. Κίνδυνος τσουνάμι αυτή τη στιγμή στη Σαντορίνη και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και θέμα μεγάλου σεισμού.
Το τσουνάμι δημιουργείται μόνο μετά από έναν ισχυρό σεισμό, που πρέπει να υπερβεί τα 5,5 ή τα 6 Ρίχτερ για να προκαλέσει «αξιοπρεπές» τσουνάμι. Οποιαδήποτε άλλη δόνηση θα είναι ένα απλό κύμα το οποίο δεν θα επιφέρει καμία μα καμία καταστροφή και αναστάτωση. Έχουμε επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».
Τι υποστηρίζει ο κ. Μαρτάκης
Ο πρόεδρος της MTC Group και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ και του δήμου Πάρου, Νότης Μαρτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στις 17 Μαρτίου, στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του «Paros Voice.com» και στην εκπομπή «Πρωινή Φωνή».
Ο κ. Μαρτάκης, που θεωρείται ο Έλληνας Γκουρού του τουρισμού, ανέφερε τις απόψεις του για τα τρέχοντα δεδομένα στις Κυκλάδες και την Πάρο.
Ο κ. Μαρτάκης είπε καταρχάς, ότι οι πρόσφατοι σεισμοί που έπληξαν τις Κυκλάδες, ιδιαίτερα τη Σαντορίνη και την Αμοργό, προκάλεσαν αρχικά αναστάτωση στον τουριστικό τομέα.
Ωστόσο, επεσήμανε, η Πάρος δεν επηρεάστηκε σημαντικά. Οι σεισμοί, σύμφωνα με τον κ. Μαρτάκη, έγιναν σε μια «ευνοϊκή περίοδο» εκτός αιχμής, γεγονός που περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις. Όπως είπε: «Η Πάρος παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός, με ενθαρρυντικά στοιχεία από διεθνείς πλατφόρμες και εκδότες ταξιδιωτικών οδηγών, όπως το Bloomberg και το Condé Nast Traveller, που έχουν προτείνει το νησί ως κορυφαίο προορισμό για το 2025».
Οι προοπτικές για φέτος
Ο κ. Μαρτάκης ανέφερε ότι τα δεδομένα για τις κρατήσεις είναι ενθαρρυντικά, αν και υπάρχει μια συγκράτηση σε σχέση με τη Σαντορίνη, η οποία θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αφού πλησιάζει η περίοδος του Πάσχα που είναι ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό τεστ για την τουριστική σεζόν.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα δρομολόγια τους με κατεύθυνση προς τη Σούδα (Κρήτη), γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη Σαντορίνη. Ωστόσο, η Πάρος, παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός, με ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές.
Η προβολή, οι ξενοδόχοι
Ο κ. Μαρτάκης τόνισε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και συνέπεια στη διαχείριση του τουριστικού προορισμού.
Είπε ότι η Πάρος πρέπει να συνεχίσει να προβάλλεται στους διεθνείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους όπως οι διαδικτυακές συναντήσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως το πρόγραμμα για τον βιώσιμο τουρισμό, μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της Πάρου.
Ο κ. Μαρτάκης επαίνεσε την πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα στους επισκέπτες του νησιού μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η πρωτοβουλία είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και ενισχύει την τουριστική ταυτότητα του νησιού. Ακόμα, είπε ότι η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό ελκυστικό γεγονός για τους επισκέπτες, βοηθώντας τους να ζήσουν μια πιο αυθεντική εμπειρία.

Η «καραμέλα» του υπερτουρισμού
Σε σχέση με το φημολογούμενο ζήτημα του υπερτουρισμού, ο κ. Μαρτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η χρήση αυτού του όρου είναι λανθασμένη και μπορεί να βλάψει την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού.
Ανέφερε ότι η υπερσυγκέντρωση τουριστών σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές ή περιοχές δε σημαίνει απαραίτητα υπερτουρισμό, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστή οργάνωση και διαχείριση. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες, όπως η Αλβανία, η Αίγυπτος και η Κροατία, και ότι η διατήρηση της θέσης της στην παγκόσμια αγορά απαιτεί συνεχή προσπάθεια και επένδυση.
Επίσης, ο κ. Μαρτάκης υποστήριξε ότι η τουριστική πολιτική απαιτεί συνέχεια και συνέπεια. Όπως χαρακτηριστικά είπε κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει τους επισκέπτες, καθώς η παγκόσμια αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πάρος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως προορισμός, διατηρώντας την ταυτότητά της και προσφέροντας ποιοτικές εμπειρίες στους επισκέπτες της.

Τι υποστηρίζει η κ. Αμπατζή
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Μάνια Αμπατζή, για τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα του νησιού μας και στις Κυκλάδες, δήλωσε στην εφημερίδα μας:
«Προς το παρόν η εικόνα που έχουμε από τις κρατήσεις είναι καλή και δείχνει ότι η φετινή σεζόν θα κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.
Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει τάση για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, λόγω των γεγονότων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δε θα θέλαμε να διακινδυνεύσουμε κάποια πρόβλεψη. Ευτυχώς μέχρι τώρα η κίνηση δεν έχει επηρεαστεί από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
Ευχόμαστε η κατάσταση εκεί να παραμείνει σταθερή και να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις».

Τι υποστηρίζει ο κ. Θ. Μπιζάς
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάρου, Θεόδωρος Μπιζάς, στην ερώτηση για τη φετινή σεζόν απάντησε:
«Η εικόνα μας αυτή τη στιγμή για τη θερινή σεζόν είναι γενικά θετική. Η δυναμική που έχει αποκτήσει το νησί μας τα τελευταία χρόνια δείχνει να διατηρείται και οι επιχειρήσεις του τουρισμού ετοιμάζονται για ακόμη μια απαιτητική σεζόν. Αναμένουμε το νησί να κινηθεί στα ίδια περίπου δεδομένα με την προηγούμενη πολύ καλή χρονιά, ίσως και με στοιχεία ανόδου. Αυτή τη πεποίθησή μας την ενισχύουν οι κρατήσεις που είναι σε αρκετά καλό επίπεδο για την εποχή. Πιθανώς να είναι ακόμη νωρίς για να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στις προβλέψεις μας. Αναμένουμε σίγουρα να δούμε σε τι επίπεδα θα κινηθεί το Πάσχα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που πάντα είναι δύο σοβαρές ενδείξεις για το τι να περιμένουμε συνολικά από τη σεζόν».
Επίσης στην ερώτηση για τη κατάσταση στις Κυκλάδες, ο κ. Μπιζάς είπε:
«Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη δε φαίνεται να επηρεάζει συνολικά την κατάσταση στις Κυκλάδες. Αρχικά, ο οργανωμένος τουρισμός δείχνει να μην έχει επηρεαστεί, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στα προγράμματα, όπως και στους μεμονωμένους ταξιδιώτες που τείνουν να οργανώνουν τα ταξίδια τους πιο κοντά στη σεζόν.
Επιπλέον, ακόμη και στην κρουαζιέρα, η οποία γενικά θεωρείται πιο ευαίσθητο τουριστικό προϊόν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα αλλαγών ή ακυρώσεων, δεν φαίνεται να υπάρχουν έντονες αλλαγές και κινητικότητα. Συνολικά λοιπόν είναι δεδομένο πως στην τουριστική βιομηχανία υπάρχει μια ψύχραιμη αντίδραση, πάντα με τα βλέμματα στραμμένα στις εξελίξεις. Αυτό λοιπόν το φαινόμενο σεισμικών ακολουθιών τελικά αναμένουμε να έχει μικρό αντίκτυπο ακόμη και στα νησιά που επηρεάστηκαν άμεσα από τα φαινόμενα, και δεν είναι μόνο η Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να εκτιμάμε πως δε θα υπάρξει σημαντική επίδραση στον τουριστικό χάρτη των Κυκλάδων γενικότερα. Ακόμη είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Πάρος δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τον οργανωμένο τουρισμό που επηρεάζεται άμεσα από εξωγενείς παράγοντες, αυτό μας δίνει σίγουρα μια αυξημένη ανθεκτικότητα σε απρόβλεπτες καταστάσεις».
Παρέμβαση Κωβαίου
Ο συνδυασμός «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη», σχετικά με τις τουριστικές εκθέσεις δημοσιοποίησε ανακοίνωση, που έχει ως εξής:
«Η παρουσία σε μεγάλες εκθεσιακές εκδηλώσεις αποτελεί σημαντικό παράγοντα για πραγματοποίηση επαφών και ανανέωση της εμπιστοσύνης και της φήμης ενός προορισμού. Είναι λυπηρό που η Πάρος έχασε εφέτος αυτή την ευκαιρία.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αναπληρωθεί το κενό με τις επόμενες δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, δεδομένου ότι οι εποχές δεν προσφέρονται για επανάπαυση, λόγω των σημαντικών μεταβολών σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο που αναμένεται να επηρεάσουν το μέσο εισόδημα σε Ευρώπη και Αμερική».