Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025

Η κρίση του αεροδρομίου Πάρου | Συνέντευξη Θ. Μαρινόπουλου

Το αεροδρόμιο της Πάρου, ένα από τα βασικότερα τουριστικά και οικονομικά σημεία του νησιού, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης.

Η πρόσφατη απένταξη του σχεδίου αναβάθμισής του από το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ερωτήματα και συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση του έργου, τις ευθύνες των φορέων και το μέλλον της αεροπορικής υποδομής του νησιού.

Σε μια εκτενή συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Paros Voice”, ο Θανάσης Μαρινόπουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, ανέλυσε τα αίτια της καθυστέρησης, τις ελλείψεις στη διαβούλευση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.

Το ιστορικό του έργου και οι καθυστερήσεις

Το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το 2020, με αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μαρινόπουλος, η έλλειψη συνεπούς παρακολούθησης από τον δήμο και την υπεύθυνη εταιρεία (Ιντρακάτ) οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Αδικαιολόγητες Παρατάσεις: Η αρχική προθεσμία παρατάθηκε επανειλημμένα, χωρίς να υπάρχει σαφής ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου ή των πολιτών.

Οικονομικές Επιπτώσεις: Το έργο, που κόστισε μέχρι σήμερα πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση, ενώ η εταιρεία Ιντρακάτ έχει ήδη δηλώσει δημόσια (σε συνέλευση μετόχων) τον κίνδυνο απένταξης.

Εταιρεία Ιντρακάτ: Αν και ισχυρίζεται ότι ολοκλήρωσε περιβαλλοντικές μελέτες (π.χ. αποχέτευσης), η έλλειψη επικοινωνίας με τον Δήμο και οι καθυστερήσεις εγείρουν ερωτήματα.

Κυβέρνηση: Οι βουλευτές του νομού κατηγορήθηκαν για ελλιπή δράση. Μόνο ο κ. Καφούρος ανέφερε ότι υπέβαλε ερώτηση στον Υπουργό, ενώ άλλοι περιορίστηκαν σε δηλώσεις αισιοδοξίας.

Ταπ ροβλήματα ασφάλειας και τουρισμού

Το υπάρχον αεροδρόμιο, με αίθουσα αναμονής για 35 άτομα και αδυναμία εξυπηρέτησης ταυτόχρονων πτήσεων, δημιουργεί τριτοκοσμικές συνθήκες:

“Οι επιβάτες πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο”, περιέγραψε ο κ. Μαρινόπουλος, αναφερόμενος σε περιστατικά χαοτικής διαχείρισης.

Ακόμα, η επέκταση του διαδρόμου θα επέτρεπε την προσγείωση αεροσκαφών έκτακτης ανάγκης, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο.

Το Μέλλον

Η δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης (με συμμετοχή και δικηγόρων και μηχανικών) αποτελεί θετικό βήμα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ/ Μαρινόπουλος, η επιτυχία εξαρτάται από:

Κοινή πίεση: Συντονισμός Δήμου, βουλευτών και πολιτών για άμεση χρηματοδότηση μέσω ΥΠΑ ή εθνικών πόρων.

Διαφάνεια: Δημοσίευση όλων των μελετών (όπως έκανε η “Φωνή της Πάρου”) για δημόσια εξέταση.

Προστασία του Περιβάλλοντος: Οι νέες μελέτες περιλαμβάνουν βιολογικές δεξαμενές για τα απόβλητα, αποφεύγοντας τη ρύπανση της θάλασσας.

Η Πάρος μπορεί να μετατραπεί σε υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, αλλά μόνο με συλλογική ευθύνη και δημοκρατική διαβούλευση.

dauwin

bluestarferries

FLEXCAR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

parospark

YOUTUBE LIVE

parostoday

dounai-lavein

SEAJETS

parospark

YOUTUBE LIVE

SEAJETS

lafarge

omilosparou

parostoday

FLEXCAR

ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ

ParosVoise