Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου, Αλέξης Γκόκας, μιλά στο ParosVoice.com: «Η μείωση των λιμενικών τελών είναι δώρο στους ακτοπλόους – Ο επιβάτης δεν θα δει καμία διαφορά»
Σε ιδιαίτερα κριτική θέση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου, Αλέξης Γκόκας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ParosVoice.com και την εκπομπή «Πρωινή Φωνή», αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των λιμενικών τελών, με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων.
Ο κ. Γκόκας χαρακτήρισε το μέτρο «αφελές» και «αντικοινωνικό», υπογραμμίζοντας ότι η μόνη πραγματική επίδραση θα είναι η στέρηση εσόδων από τα λιμενικά ταμεία, χωρίς να επωφεληθεί ο επιβάτης.
«Οι ακτοπλόοι θα εισπράξουν το «δώρο» – Τα λιμενικά ταμεία χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ»
«Είναι εντελώς αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα συγκρατηθεί η αύξηση των εισιτηρίων από τον περιορισμό των λιμενικών τελών, τα οποία είναι μερικά λεπτά στο εισιτήριο. Η ελάφρυνση θα είναι ανεπαίσθητη και δεν θα τη δει ο επιβάτης», τόνισε ο κ. Γκόκας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, η κυβέρνηση επιλέγει να μεταφέρει πόρους στους ακτοπλόους, όπως έγινε και με τις επιδοτήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών στο παρελθόν. «Στην ουσία, θα πάει στις τσέπες των ακτοπλών», επεσήμανε.
Η οικονομική ζημία για το Λιμενικό Ταμείο Πάρου είναι σημαντική: πάνω από 500.000 ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του προϋπολογισμού του. «Αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν κεφάλαια για αναπτυξιακά έργα, συντήρηση των λιμανιών και βασικές υποδομές», ανέφερε.
«Προσβολή στην αυτοδιοίκηση – Το μέτρο εισήχθη κρυφά, χωρίς διαβούλευση»
Ο κ. Γκόκας εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον τρόπο εισαγωγής του μέτρου, το οποίο παρεμβάλλθηκε σε τροπολογία σε νομοσχέδιο με άσχετο τίτλο («Ενίσχυση της κεφαλαιακής αγοράς»), χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους φορείς.
«Αντί να ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε με τις ΔΕΙΑ, όπου υπήρξε συζήτηση, τώρα επιλέχθηκε η κατασκευασμένη βιασύνη», σχολίασε. «Φοβάμαι μήπως αυτό είναι προάγγελος για το πώς θα λειτουργεί το κράτος στο μέλλον».
«Χωρίς ανταγωνισμό, δεν υπάρχει πραγματική μείωση των εισιτηρίων»
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάρου τόνισε ότι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για τη συγκράτηση των τιμών είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα.
«Αν το καθεστώς παραμένει λιγοπωλιακό ή μονοπωλιακό, καμία κυβερνητική επιδότηση δε θα οδηγήσει σε μόνιμη μείωση. Όπως έγινε στο παρελθόν, οι εταιρείες θα μεταφέρουν οποιαδήποτε «έκπτωση» στην τιμή των εισιτηρίων», εξήγησε.
Επίσης, επισήμανε ότι η νομοθεσία για τον ανταγωνισμό υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται από τις ανεξάρτητες αρχές. «Το κράτος δεν παρεμβαίνει όταν υπάρχουν συντονισμένες αυξήσεις από τις εταιρείες», πρόσθεσε.
«Το Λιμενικό Ταμείο Πάρου δυσχεραίνει λόγω έλλειψης στελέχωσης»
Εκτός από την οικονομική ζημία, ο κ. Γκόκας ανέφερε και το χρόνιο πρόβλημα της ελλειπούς στελέχωσης, το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία του ταμείου.
«Έχουμε μόνο έναν υπάλληλο, ο οποίος είναι δανεικός από άλλη Υπηρεσία. Χωρίς τεχνικό και οικονομικό προσωπικό, είναι αδύνατο να λειτουργήσει κανονικά ένας φορέας», τόνισε.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;
Ο κ. Γκόκας ανέφερε ότι ορισμένα λιμενικά ταμεία έχουν ήδη ασκήσει πίεση στον υπουργό, ενώ αναμένεται κοινοβουλευτική εξέταση του θέματος. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια) δεν έχουν αρκετή επιρροή για να αλλάξουν την πολιτική της κυβέρνησης.
«Θα πρέπει να υπάρξει ευρεία κινητοποίηση των νησιωτών και πολιτική πίεση», σημείωσε. «Αλλά η μόνιμη λύση είναι ο ανταγωνισμός. Όπως παλιά, που πέντε εταιρείες τραβούσαν τους επιβάτες στα πλοία τους και οι τιμές έπεφταν».
Συμπέρασμα: Η απόφαση για τη μείωση των λιμενικών τελών φαίνεται να εξυπηρετεί τις εταιρείες ακτοπλοΐας, ενώ αδυνατίζει τα λιμενικά ταμεία χωρίς να ωφελήσει τους πολίτες. Σε ένα σύστημα χωρίς ανταγωνισμό, οι επιπτώσεις θα είναι μακροπρόθεσμα αρνητικές για τα νησιά.