Μία εξαιρετική καταγραφή των τουριστικών τάσεων στην Πάρο παρουσιάστηκε από την εταιρεία «Panadvert», η οποία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο, στον χώρο του μάρκετινγκ της τουριστικής βιομηχανίας.
Η καταγραφή των δεδομένων έγινε εξετάζοντας τον όγκο αναζητήσεων, τις συμπεριφορές κρατήσεων, τις τάσεις ζήτησης και την απόδοση της ψηφιακής διαφήμισης, καθώς και τα δεδομένα μηχανών κρατήσεων, και από τις μετρήσεις των διαφημίσεων.
Η περσινή σεζόν
– Η συνολική ζήτηση για την Πάρο, το 2024 αυξήθηκε κατά 5,7% ανά ξενοδοχείο.
– Η ζήτηση για σεζόν αιχμής το 2024 ξεπέρασε το 2023, αλλά το ενδιαφέρον εκτός εποχής μειώθηκε, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στη συμπεριφορά των επισκεπτών.
– Η αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 15,4% , ενώ η ζήτηση από την Τουρκία αυξήθηκε κατά σχεδόν 40 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
– Τα ζευγάρια κυριαρχούν στις κρατήσεις, αντιπροσωπεύοντας το 52,6% όλων των επισκεπτών το 2024, ακολουθούμενα από οικογένειες (20,5%) και ομάδες (18,1%).
– Τα ξενοδοχεία της Πάρου διατηρούν υψηλή ικανοποίηση επισκεπτών, ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση του προσωπικού, την τοποθεσία και την καθαριότητα, αν και η σχέση ποιότητας/τιμής και οι παροχές σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία.
– Ο ανταγωνισμός ψηφιακών διαφημίσεων ακολούθησε την εποχική ζήτηση, με τις καμπάνιες της αρχής του έτους να αποδίδουν τα υψηλότερα ποσοστά μετατροπών.

Δεδομένα μηχανών αναζήτησης
Αναλύθηκαν 243.400 ερωτήματα της Google αποκαλύπτοντας το συνολικό ενδιαφέρον για την Πάρο ως προορισμό. Ακόμα, υπήρξε αναζήτηση για 259 ξενοδοχεία στην Πάρο και κατά μέσο όρο το 1-5% του όγκου αναζητήσεων μεταφράζεται σε πραγματικές κρατήσεις.
Επίσης, από την εταιρεία «Panadvert», αναλύθηκαν σχεδόν 50.000 κριτικές κι αυτή καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024. Από τον Απρίλιο και μετά η εποχική ζήτηση αρχίζει να είναι αυξητική. Η ζήτηση για την περίοδο αιχμής ξεπέρασε το 2023, ενισχύοντας τη φήμη της Πάρου ως άκρως εποχιακού προορισμού.
Η αύξηση των αναζητήσεων στο Google για την Πάρο το 2024 μπορεί επίσης να αποδοθεί στο εξέχον χαρακτηριστικό του νησιού στη σειρά του Netflix: «One Day», η οποία έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο του 2024. Η γραφική απεικόνιση της Πάρου στη σειρά μαγνήτισε τους θεατές σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε αυξημένο ενδιαφέρον και μετέπειτα κρατήσεις.
Ο «καυτός» μήνας
Όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για επισκέπτες στην Πάρο, τόσο το 2023 όσο και το 2024.
Η ανάλυση των δεδομένων της μηχανής κρατήσεων αποκαλύπτει μια σαφή στροφή προς τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής το 2024, με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή σε όλη τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και να κορυφώνεται τον Ιούλιο. Κάτι άλλο που παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ότι τα αιτήματα αραιώνουν μετά την ολοκλήρωση της υψηλής περιόδου τον Αύγουστο και αρχίζουν δειλά-δειλά να αυξάνονται πάλι τον Δεκέμβριο. Αυτό το μοτίβο ευθυγραμμίζεται με τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των ταξιδιωτών, όπου πολλοί τουρίστες εξασφαλίζουν κρατήσεις πιο κοντά στις ημερομηνίες του ταξιδιού τους αντί να κάνουν κράτηση μήνες νωρίτερα.
Σύμφωνα με τους ταξιδιώτες τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία, σύμφωνα με το PRSI, ήταν: Parian Boutique Hotel, Όρμος Πάρος, Cosme, A Luxury Collection Resort, Πάρος
Yria Island Boutique Hotel Spa, Κόλπος Πάρου Parocks Luxury Hotel & Spa, Paros Agnanti Resort & Spa, Mr And Mrs White Paros, Saint Andrea Seaside Resort – (Μόνο για ενήλικες) και Parilio, μέλος των Design Hotels.
Σημειώνουμε ακόμα, ότι τα ξενοδοχεία με Spa διατηρούν ισχυρές θέσεις στην πολυτελή κατηγορία, εξυπηρετώντας ταξιδιώτες υψηλής οικονομικής ποιότητας. Επίσης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία χάνουν πολλές ευκαιρίες στην ψηφιακή τους παρουσία, με ασυνεπή δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενες στρατηγικές περιεχομένου που θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν καλύτερα την πολυτέλεια τους.
Ποιοι ταξιδεύουν στην Πάρο;
Τα ζευγάρια είναι ο κυρίαρχος τύπος επισκεπτών στην Πάρο, αντιπροσωπεύοντας το εντυπωσιακό 52,6% της συνολικής ζήτησης. Οι οικογένειες ακολουθούν με ποσοστό 20,5% , ενώ οι ομάδες αποτελούν το 18,1%, ακολουθώντας πολύ κοντά στην τρίτη θέση. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 9% των επισκεπτών.
Τα ζευγάρια προτιμούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής με τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, να παρουσιάζουν τους υψηλότερους αριθμούς. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη φήμη της Πάρου ως ρομαντικής απόδρασης, προσελκύοντας ταξιδιώτες που βασίζονται στις τάσεις και επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πιο πολυσύχναστης σεζόν.
Οι οικογένειες και οι ομάδες ακολουθούν επίσης ένα παρόμοιο εποχιακό μοτίβο, με τη ζήτηση να αυξάνεται τον Ιούνιο, να κορυφώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μειώνεται απότομα στη συνέχεια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι οικογενειακές διακοπές και τα ομαδικά ταξίδια συνδέονται στενά με τις σχολικές διακοπές και τις συντονισμένες καλοκαιρινές διακοπές, καθιστώντας τις αρχές του καλοκαιριού μια κρίσιμη περίοδο για τη στόχευση αυτών των τμημάτων.
Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες, αν και λιγότεροι σε αριθμό, παρουσιάζουν πιο σταθερή παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με ελαφρά αύξηση τον Ιούνιο και κυρίως τον Σεπτέμβριο.
Από πού προέρχονται;
Η ελληνική αγορά, η οποία παραμένει η κυρίαρχη πηγή επισκεπτών, σημείωσε ελαφρά πτώση (-3,5%) το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο εναλλακτικά καταλύματα όπως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή επιλέγουν διαφορετικούς προορισμούς συνολικά.
Οι περισσότεροι επισκέπτες στην Πάρο -που κλείνουν καταλύματα μέσω διαδικτύου- είναι κατά σειρά από τις χώρες: Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδάς και Ελβετία. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η άνοδος της ζήτησης από την Τουρκία, η οποία δεν ήταν καν στις 20 κορυφαίες αγορές το 2023, αλλά τώρα έχει ανέλθει στην 6η θέση με εκπληκτική αύξηση. Από την άλλη η ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασε μείωση, με το Ηνωμένο Βασίλειο (-13,7%), τη Γαλλία (-10,7%), τη Γερμανία (-18,1%), την Ελβετία (-15,3%) και την Αυστραλία (-14,1%).
Ποιότητα τουρισμού
Η ανάλυση ποιότητας προορισμού ύστερα από την ανάλυση σχεδόν 50.000 πραγματικών κριτικών επισκεπτών σε πλατφόρμες κρατήσεων έχει ως εξής με άριστα το 10!
Προσωπικό: 9,44
Τοποθεσία: 9.18
Άνεση: 9.15
Καθαριότητα: 9.15
Σχέση ποιότητας – τιμής: 8.8
Εγκαταστάσεις: 8.78
WiFi: 8,67