Ο Χρήστος Γαμβρούδης, Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου, μίλησε στο «Paros Voice» και στην εκπομπή «Πρωινή Φωνή», αναλύοντας τα σχέδια για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών ανακύκλωσης και τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά της περιφέρειας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η Πάρος, η οποία θα φιλοξενήσει την πρώτη Μονάδα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑΠ), ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει πρωτοποριακό μοντέλο για όλη τη χώρα.
Μια νέα εποχή για την ανακύκλωση
Η Πάρος, ένα νησί με υψηλή τουριστική κίνηση και ενεργό περιβαλλοντική συνείδηση, θα γίνει η πρωτεύουσα της ανακύκλωσης στο Νότιο Αιγαίο.
Όπως εξήγησε ο κ. Γαμβρούδης, η νέα μονάδα θα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων, ενσωματώνοντας και τη διαχείριση βιοαποβλήτων, με στόχο τη μείωση της χωματερής και την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης.
«Η Πάρος έχει ήδη ανεπτυγμένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αλλά οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν. Με τη ΜΑΑΠ, το νησί θα αποκτήσει μια πλήρη υποδομή για ορθολογική διαχείριση αποβλήτων», τόνισε ο κ. Γαμβρούδης.
Το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς), περιλαμβάνει και άλλες κρίσιμες υποδομές σε Σύρο, Μύκονο και Τήνο, ενισχύοντας έτσι το δίκτυο διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την περιφέρεια.
Συμπληρωματικές Υποδομές και Στρατηγικός Σχεδιασμός
Στην Πάρο, η ΜΑΑΠ θα λειτουργήσει παράλληλα με άλλα έργα, όπως:
Επέκταση της χωματερής (β’ φάση), που αναμένεται να συμβασιοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), η οποία θα αξιοποιήσει τα οργανικά απόβλητα από κουζίνες και κήπους.
Κινητή Μονάδα Διαχωρισμού Αποβλήτων (ΚΔΑΙ), που θα μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στη χωματερή.
«Αυτά τα έργα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδέονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Αν, για παράδειγμα, η ΜΕΒΑ υλοποιηθεί γρηγορότερα, θα αφαιρεθεί από το σχέδιο της ΜΑΑΠ», εξήγησε ο κ. Γαμβρούδης.
Χρονοδιαγράμματα
Όσον αφορά τις προθεσμίες, ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ εξέφρασε αισιοδοξία:
Η ΜΑΑΠ βρίσκεται σε τελική φάση σχεδιασμού και αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα.
Η ΜΕΒΑ έχει ήδη εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Οι κομποστοποιητές (35.000 τεμάχια) θα διανεμηθούν στους κατοίκους από το τέλος Αυγούστου, με στόχο τη μείωση των οργανικών αποβλήτων.
Ωστόσο, ο κ. Γαμβρούδης αναγνώρισε ότι η γραφειοκρατία και οι διοικητικές διαδικασίες μπορεί να καθυστερούν κάποια έργα. «Όλα τα δημόσια έργα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά με σωστή συνεργασία και τεχνική εμπειρία, μπορούμε να τα υλοποιήσουμε», σημείωσε.