Ο ιατρός του Κ.Υ. Πάρου, Αλέξανδρος Χατζηαντωνίου, έγραψε στην εφημερίδα “Φωνή της Πάρου”:
«Βρισκόμαστε ήδη στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και, δυστυχώς, οι συνθήκες στο Κέντρο Υγείας δεν είναι καθόλου αισιόδοξες…
Όλοι μιλούν για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο που αναμένουμε να επισκεφθεί την Πάρο, την ώρα που η στελέχωση στο υγειονομικό προσωπικό του νησιού έχει πιάσει ιστορικά χαμηλά επίπεδα!
– Τρεις γενικοί ιατροί κι ένας παθολόγος να καλύπτουν κάθε μέρα 24ωρες εφημερίες
– Τέσσερεις ειδικευμένοι ιατροί, κάθε μέρα stand by, ανεξάρτητα αν είναι ή δεν είναι σε ετοιμότητα
– Τέσσερεις μόνο αγροτικοί γιατροί υπεύθυνοι για τις εφημερίες, τις διακομιδές και τα περιφερικά ιατρεία
– Έξι μόνο νοσηλεύτριες να παλεύουν με τα επείγοντα, τους νοσηλευόμενους και το διοικητικό τους έργο
– Μία μόνο εργαζόμενη υπεύθυνη για την καθαριότητα του χώρου.
Προσωπικό που είναι ούτως ή άλλως ανεπαρκές για τους 15000 μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, θα κληθεί για μία ακόμα φορά να φροντίσει για την υγεία όσων επιλέξουν τον τόπο μας για να περάσουν τις διακοπές τους, καθώς και για όλους αυτούς που θα έρθουν να εργασθούν εδώ τους επόμενους μήνες.
Σα να μην έφτανε αυτό, η περίφημη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας και υποτίθεται θα ολοκληρώνονταν στα μέσα Ιουνίου, δε βρίσκετε ούτε στα μισά. Εδώ και μήνες, όσοι χρειάζονται μια απλή ακτινογραφία πρέπει να απευθυνθούν, με το αζημίωτο, σε κάποιο από τα ιδιωτικά κέντρα που -ευτυχώς- καλύπτουν τις ανάγκες. Οι δε χώροι στους οποίους καλούμαστε να περιθάλψουμε όσους έχουν ανάγκη απέχουν έτη φωτός από αυτό που θα περίμενε κανείς όταν επισκέπτεται ένα από τα πιο δυνατά τουριστικά brands της χώρας.
Παραδόξως, κανείς δεν κάνει λόγο για τα ζητήματα αυτά. Συσκέψεις γίνονται για τα υπόλοιπα σημαντικά προβλήματα εν όψει της τουριστικής σαιζόν (ελλείψεις στα σώματα ασφαλείας, κυκλοφοριακό και στάθμευση, καθαριότητα, περιβάλλον και διαχείριση υδάτινων πόρων, τήρηση νομιμότητας κλπ), κανείς όμως δε δείχνει να αναρωτιέται τι θα συμβεί αν έρθουν ταυτόχρονα δύο πολυτραυματίες, αν πρέπει να νοσηλευθούν τη νύχτα τρία περιστατικά ή αν χρειαστεί να λείψουν σε διακομιδή δύο συνάδελφοι την ίδια μέρα. Πάμε και βλέπουμε…
Οι κινήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, είναι όμως τουλάχιστον ελλιπείς και άκαιρες.
Τι νόημα έχει να ψάχνεις για χώρο να κατασκευασθεί νοσοκομείο, όταν ούτε καν το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει;
Τι νόημα έχει να επιδοτείς το ενοίκιο των αγροτικών και των επικουρικών ιατρών, όταν δεν διεκδικείς διορισμούς;
Πριν έξι μήνες το υπουργείο Υγείας έταζε επιτάχυνση κι εκσυγχρονισμό στο διορισμό ιατρών υπαίθρου, παραμένουν όμως οι δύο προκηρύξεις το χρόνο.
Οι προσλήψεις νέων ιατρών στο ΕΣΥ, παρά τα λεγόμενα, γίνονται με το σταγονόμετρο και σχεδόν καμία δεν αφορά στις Κυκλάδες. Συνέχεια ακούμε κίνητρα για διορισμούς σε άγονες περιοχές, ας ρωτήσει όμως κάποιος το μισθό μιας νεοδιοριζόμενης επικουρικής νοσηλεύτριας και ας αναρωτηθεί αν θα μπορούσε να ζήσει με αυτόν στην Πάρο.
Αυτός ο τόπος ξέρει από διεκδικήσεις και νίκες. Το 2012 κινητοποιήθηκε δυναμικά όλη η Πάρος προκειμένου να υπάρξει πραγματική ενίσχυση στο Κέντρο Υγείας και το πέτυχε. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του τότε, εκτός από αυτούς που έφυγαν νωρίς, βλέπει κανείς τα ίδια πρόσωπα που και σήμερα ενδιαφέρονται να δώσουν λύση στα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Λίγο περισσότερες ρυτίδες, λίγο λιγότερα και πιο ασπρισμένα μαλλιά, η ίδια όμως αγάπη για τον τόπο και τις ανάγκες του. Είναι υποχρέωσή μας να απαιτήσουμε ενίσχυση στις δημόσιες δομές υγείας του τόπου μας.
Το υπουργείο Υγείας και η Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια πρέπει να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος και άμεσα να δώσουν λύσεις. Το χρωστάμε πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, τους μόνιμους κατοίκους αυτού του νησιού, κι έπειτα στις χιλιάδες των επισκεπτών που μοιράζονται για λίγο την τύχη του να ζεις στην Πάρο. Δεν μπορεί οι Κυκλάδες να αποτελούν τη ναυαρχίδα του τουρισμού στη χώρα μας και να μην έχουμε τη δυνατότητα παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών φροντίδας σε όσους τη χρειαστούν.
Διαφορετικά, ας βάλουμε δυο πελώρια πανό, ένα στο λιμάνι κι ένα στο αεροδρόμιο, που θα γράφουν: «Καλώς ήρθατε και καλές διακοπές στην Πάρο, προσέξτε πολύ μην χτυπήσετε»…