Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Πολυχρονάκος, σε αναφορά του για τον αποκλεισμό των Κυκλάδων και συγκεκριμένα του Νοσοκομείου Σύρου από τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με εγκεφαλικά – αγγειακά επεισόδια, τονίζει τα εξής:
«Το Μάιο του 2020, εγκαινιάστηκε στο Νοσοκομείο της Σύρου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Μετά από τρεισήμισι χρόνια, η Μονάδα αυτή δεν λειτουργεί αφού μπορεί να είναι καλυμμένες οι 2 από τις 4 θέσεις γιατρών αλλά οι γιατροί αυτοί απασχολούνται σε άλλες κλινικές.
Πριν από λίγες ημέρες, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με εγκεφαλικά – αγγειακά επεισόδια. Ήταν μια ευκαιρία, ανάμεσα στις 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που δημιουργήθηκαν για αυτού του είδους τους ασθενείς, να δημιουργηθεί μία και στο Νοσοκομείο της Σύρου, του μοναδικού νοσοκομείου στις Κυκλάδες με υπερτοπική διάσταση. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε, γιατί πολύ απλά για την κυβέρνηση οι Κυκλάδες δεν υπάρχουν στο χάρτη της δημόσιας υγείας.
Ένας ασθενής από τις Κυκλάδες με εγκεφαλικό και η οικογένεια του θα πρέπει να αναζητήσουν Μονάδα στην Αθήνα, στη Ρόδο ή σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Κάπως έτσι χάνονται ανθρώπινες ζωές, κάπως έτσι “σπρώχνουν” τον κόσμο στις ιδιωτικές κλινικές.
Είναι αποκαλυπτική η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σύρου. Ποτέ άλλοτε το νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο υποστελέχωσης. Πέρα από τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και κρίσιμων ειδικοτήτων όπως Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής, Νεφρολόγου και Οφθαλμιάτρου, σε λίγο καιρό οι τρεις από τις τέσσερις θέσεις της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Σύρου θα είναι κενές.
Λύσεις υπάρχουν, λείπει η βούληση. Τη βούληση αυτή την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, που έχει βάλει την υπογραφή και τη σφραγίδα του στο ΕΣΥ, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση μετά τη μεταπολίτευση.
Η λύση περιλαμβάνει:
– Αυξημένη μοριοδότηση για τους γιατρούς στα νησιά.
-Κάλυψη των εξόδων μετάβασης στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους για τους γιατρούς και τις οικογένειες τους, μία φορά το μήνα.
– Μισθολογικά και θεσμικά κίνητρα.
Ένα Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να προβλέπει επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο σε μεγάλα νησιά ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο και για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό».