Ενόψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο Παριανός υποψήφιος βουλευτής του Κ.Κ.Ε. στο Νομό Κυκλάδων, Αναστάσης Γκίκας, παραχώρησε συνέντευξη στη «Φωνή της Πάρου», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στο εκλογικό σκηνικό και τα αποτελέσματα των πολιτικών που εκτυλίσσονται, ενώ δίνει το δικό του μήνυμα για τις νέες κάλπες.

Πώς βλέπετε το πολιτικό τοπίο, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την κάλπη της 21ης Μάη;

Α.Γ.: «Καταρχάς επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας, για μια ακόμη φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν με την ψήφο τους την 21η Μάη. Όλους όσους βρεθήκαμε κατά την προεκλογική περίοδο, συζητήσαμε μαζί, πορευτήκαμε μαζί, παλέψαμε μαζί, όχι μόνο για την ημέρα των εκλογών, αλλά -πρώτα και κύρια- για την επόμενη μέρα.
Και η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στην Πάρο, στις Κυκλάδες και πανελλαδικά, αποτελεί μια εξαιρετικά ελπιδοφόρα παρακαταθήκη γι’ αυτήν ακριβώς την επόμενη μέρα, η οποία, κατά τ’ άλλα, διαφαίνεται ιδιαίτερα δυσοίωνη για την εργατική – λαϊκή πλειοψηφία».

Γιατί το λέτε αυτό;

Α.Γ.: «Γιατί, κατά πρώτον, ο συνολικός πολιτικός συσχετισμός που ανέδειξε η κάλπη της 21ης Μάη παραμένει αρνητικός για τις ανάγκες και τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Κατά δεύτερον, γιατί, λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση “εκ του εκλογικού ταμείου” ήρθε και ο λογαριασμός. Και μιλάμε φυσικά για τις περιβόητες “συστάσεις” της Κομισιόν προς την επόμενη ελληνική κυβέρνηση -όποια και αν είναι αυτή- όπου έλεγε ξεκάθαρα: Πάγωμα στις αυξήσεις μισθών μέχρι το 2027. Βοηθήματα, επιδόματα και επιδοτήσεις (όπως π.χ. στο ρεύμα) τέλος μετά το 2023. Επιτάχυνση των πλειστηριασμών. Νέοι κόφτες και περαιτέρω εμπορευματοποίηση στην Υγεία και άλλα κοινωνικά αγαθά. Ένταση της φοροληστείας, με έμφαση στους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, κ.α.
Είναι αυτό που έλεγε το ΚΚΕ πριν τις εκλογές: Μην κοιτάτε τα φανταχτερά και “γενναιόδωρα” προγράμματα των κομμάτων που, με τον ένα ή τον άλλο συνδυασμό, θα συναπάρτιζαν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Γιατί τα προγράμματά τους είναι σαν τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες: ο “διάολος” κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και μια τέτοια σημαντική “λεπτομέρεια” αποτελεί το γεγονός ότι -όλοι τους- βαδίζουν σε κοινές στρατηγικές κατευθύνσεις και δεσμεύσεις στις οποίες έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους ψηφίζοντας μνημόνια διαρκείας».

Τα αποτελέσματα όμως αυτών πολιτικών τα βλέπουμε και σήμερα, έτσι δεν είναι;

Α.Γ.: «Ακριβώς, δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Δείτε μόνο ορισμένα από αυτά που είδαμε να εκτυλίσσονται ενώπιόν μας στις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από τις κάλπες. Τι είδαμε;
Είδαμε έναν ακόμα εργάτη στο Πέραμα, αλλά και έναν υδραυλικό εδώ στην Πάρο, να χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, προστιθέμενοι στους ήδη 57 νεκρούς εργάτες του πρώτου 4μήνου του 2023. Οι ζωές των εργαζομένων έχουν πράγματι γίνει πολύ «φτηνές» για εκείνους που ενδιαφέρονται μονάχα για τα κέρδη τους.
Είδαμε επίσης μία γυναίκα να ξεψυχά στην Κω στην καρότσα ενός αγροτικού γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την πάει στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα κατέληξε και μια 19χρονη έγκυος περιμένοντας επί ώρες ένα ασθενοφόρο και αυτό στη Νέα Μάκρη, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Τέλος, είδαμε ένα όργιο πλειστηριασμών. Η εικόνα του 81χρονου συνταξιούχου στα Φλογητά Χαλκιδικής να στέκεται στο αναπηρικό του καροτσάκι στη βεράντα του σπιτιού του από το οποίο μόλις τον είχαν διώξει κακήν κακώς παρουσία ισχυρής δύναμης ΜΑΤ είναι χαρακτηριστική της βαρβαρότητας που ζούμε».

Υπάρχει απάντηση σε αυτή την βαρβαρότητα που λέτε και ποιά είναι αυτή;

Α.Γ.: «Βεβαίως υπάρχει. Και την είδαμε και αυτή την επόμενη μέρα των εκλογών. Είδαμε π.χ. τους κατοίκους στην Κοζάνη να κινητοποιούνται μαζικά και μαζί με τη νεοεκλεγείσα βουλευτή του ΚΚΕ του νομού τους να εμποδίζουν τη δημιουργία εκεί φωτοβολταϊκού πάρκου μαμούθ στη λογική της «πράσινης μπίζνας» που θέλουν να επιβάλλουν και εδώ με τις ανεμογεννήτριες.
Είδαμε επίσης τους ΚΚΕδες, μαζί με τους κατοίκους των γειτονιών της Αθήνας, να σώζουν 16 σπίτια και ένα μικρό μαγαζί από τα αρπακτικά νύχια των funds σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας. Είδαμε τέλος τους ΚΚΕδες να κινητοποιούνται μαζί με τους εργάτες του Περάματος και σήμερα να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη ζωή των εργαζομένων.
Με άλλα λόγια, στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές της 21ης Μάη είδαμε τρανταχτά παραδείγματα τόσο της βαρβαρότητας που ζούμε -και θα ζήσουμε με μεγαλύτερη ακόμη ένταση τα επόμενα χρόνια- όσο της ελπιδοφόρας διεξόδου. Τόσο των προβλημάτων όσο και λύσεων».

Βλέπουμε να καλείτε τον κόσμο να «ζυγίζει» όλα αυτά που αναφέρατε ως κριτήριο ψήφου. Τι λέτε ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου;

Α.Γ.: «Ακριβώς. Γιατί, μπρος σε όλα αυτά που ζούμε και σε όλα αυτά που μας ετοιμάζουν, ποιος μπορεί να σταθεί πραγματικά απέναντι;  Ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι στην -καθ’ όπως όλα δείχνουν- επερχόμενη κοινοβουλευτική παντοδυναμία της ΝΔ;  Το ΠΑΣΟΚ, που καθ’ όλη την προηγούμενη τετραετία είχε ψηφίσει τα 3/4 των νόμων της ΝΔ; Ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ψηφίσει τα μισά; Ή κάποιο άλλο κόμμα π “πυροτέχνημα” της πολιτικής, που ήταν άφαντο όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά λανσάρεται σήμερα ως εναλλακτική (τύπου Πλεύση Ελευθερίας, κλπ.);
Ενόψει λοιπόν των εκλογών της 25ης Ιούνη καλούμε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, από κάθε μετερίζι της ζωής, να στηρίξουν και πάλι -ακόμα πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά- το κόμμα που τους στηρίζει, το ΚΚΕ.
Καλούμε κάθε προβληματισμένο, προοδευτικό, ριζοσπάστη, αγωνιστή άνθρωπο να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το μόνο, πραγματικό, αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική. Τέλος, απλώνουμε το χέρι σε όλους όσους -για οποιοδήποτε λόγο- δεν έκαναν το βήμα στις προηγούμενες εκλογές, καλώντας τους να το τολμήσουν τώρα!
Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η ασπίδα του λαού απέναντι στη νέα ολομέτωπη επίθεση που ετοιμάζεται εναντίον του. Στις εκλογές της 21ης Μάη κάναμε το βήμα. Στις εκλογές της 25ης Ιούνη πάμε να κάνουμε το άλμα στην πορεία προς μια πραγματικά ριζοσπαστική, ανατρεπτική, φιλολαϊκή προοπτική».

bluestarferries

goldenstarferries