Ένα νέο ουρολογικό κέντρο άνοιξε στην Παροικιά, στην περιοχή Αγ. Φωτεινή, υπό την διεύθυνση του Δρ. Αριστοτέλη Π. Αναστασιάδη (Χειρουργός Ουρολόγος). Στο σύγχρονο ιατρείο, οι υπηρεσίες που παρέρχονται είναι ουρολογικό check-up, αλλαγή καθετήρων, ενδοκυστικές εγχύσεις, διαγνωστική ουρηθροκυστεοσκόπηση, κρυοθεραπεία κονδυλωμάτων, δεύτερη γνώμη, συμβουλευτική ζευγαριών, καθώς και επίσκεψη κατ’ οίκων.
Ο Δρ. Αριστοτέλης Π. Αναστασιάδης (φωτό), στο πλαίσιο μιας πρώτης γνωριμίας, απαντά για θέματα που αφορούν την ουρολογία.

Στον Ουρολόγο πηγαίνουν μόνο άνδρες;
«Σαφώς και όχι! Ή ειδικότητα της ουρολογίας ασχολείται με ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος, συνεπώς οι ασθενείς μπορεί να είναι αρσενικοί και θηλυκοί».

Θέλω να κάνω ένα ουρολογικό check-up. Πρέπει να έρθω νηστικός στο ιατρείο; Τι πρέπει να προσέξω;
«Για το ουρολογικό check-up δεν χρειάζεται να είστε νηστικός όταν έρθετε. Είναι σημαντικό όταν έρθετε την πρώτη φορά, να φέρετε μαζί σας ένα πλήρη κατάλογο των φαρμάκων που παίρνετε τακτικά. Σημαντικό είναι επίσης να φέρετε πρόσφατες βιοχημικές εξετάσεις που έχετε κάνει ή εάν έχετε κάνει πρόσφατα απεικονιστικές εξετάσεις να φέρετε και αυτές».

Από ποια ηλικία και μετά συνιστάται η προληπτική ουρολογική εξέταση στους άνδρες;
«H προληπτική ουρολογική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη συνιστάται σε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω εάν δεν υπάρχει η οικογενειακή επιβάρυνση. Σε περίπτωση ιστορικού καρκίνου του προστάτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού (πατέρας ή αδερφός) συνιστάται ηπροληπτική η ουρολογική εξέταση στα 45, και αν είναι γνωστό ότι ο άνδρας έχει μετάλλαξη του γονιδίου BRCA2, τότε η προληπτική ουρολογική εξέταση συνιστάται σε ηλικία 40 ετών».

Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη;
«Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αποφρακτικά (αδύναμη ροή, τελική ενστάλαξη, διακεκομμένη ροή, διστακτικότητα), ερεθιστικά (συχνοουρία, νυκτουρία, επιτακτικότητα, επιτακτική ακράτεια) ή και συνδυασμοί των δυο. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί και αιματουρία, ιδιαίτερα, όταν ο ασθενείς παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα.

Παρατήρησα αίμα στα ούρα μου χωρίς να πονάω. Τι πρέπει να κάνω;
«Η αιματουρία χρειάζεται υποχρεωτικά περαιτέρω εξετάσεις. Αφού έχουμε αποκλείσει μια ουρολοίμωξη (που μπορεί να παρουσιάσει αιματουρία) πρέπει να γίνει μια κυστεοσκόπηση και μια απεικονιστική εξέταση του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (π.χ. μια αξονική τομογραφία)».

Ποιά είναι αίτια μιας στυτικής δυσλειτουργίας;
«Τα αίτια είναι πολλαπλά και συμπεριλαμβάνουν άγχος, κάπνισμα, παρενέργειες φαρμάκων, ζακχαρώδη διαβήτη, ψυχολογικά προβλήματα που έχει ο άνδρας ή το ζευγάρι, αλκοολισμός, προηγούμενα χειρουργεία ή ακτινοβολίες στην μικρή πύελο, νευρολογικές ασθένειες και άλλα. Συχνά είναι και ο συνδυασμός πολλών προβλημάτων ή ασθενειών».

Ποιά είναι η πιο συχνή σεξουαλική ενόχληση σε νέους άντρες;
«Η πιο συχνή σεξουαλική ενόχληση στους νέους άντρες είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση. Η θεραπεία μπορεί -ανάλογα με την αιτία- να είναι δύσκολη και συμπεριλαμβάνει μεθόδους θεραπείας του ζευγαριού, την χρήση τοπικού αναισθητικού gel και φαρμακευτική αγωγή».

Πάσχω από μια έντονη συχνοουρία που με ενοχλεί πολύ. Τι να κάνω;
«Τα αίτια της συχνοουρίας είναι πολλαπλά και μπορεί να είναι πολύπλοκα, ανάλογα και με την ηλικία, το φύλο, υπάρχουσες ασθένειες, φαρμακευτικές αγωγές, ορμονική κατάσταση ή και επεμβάσεις η θεραπείες που έχετε κάνει. Ο ουρολόγος σας θα σας βοηθήσει με την διάγνωση και τις πιθανές λύσεις θεραπείας».

Ποιές είναι συχνές λοιμώξεις που βλέπει ο ουρολόγος;
«Συχνές λοιμώξεις που βλέπουμε στην ουρολογική καθημερινότητα είναι λοιμώξεις της ουροποιητικής οδού σε άντρες και γυναίκες, προστατίτιδες και λοιμώξεις γεννητικών οργάνων στους άντρες».

Ποιές είναι επείγουσες ουρολογικές καταστάσεις;
«Επείγουσες ουρολογικές καταστάσεις είναι π.χ. η επίσχεση ούρων, ο κωλικός νεφρού, η συστροφή όρχεως, η παραφίμωση και ο πριαπισμός. Αυτές οι καταστάσεις χρειάζονται άμεση θεραπεία».

FLEXCAR

bluestarferries