Λίγες ώρες απέμειναν προτού οι Έλληνες πολίτες «οδηγηθούν» μπροστά στη κάλπη των Ευρωεκλογών και πρέπει να το πράξουν αφενός με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφετέρου με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, όπου τα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Ειδικά οι νεότεροι σε ηλικία οφείλουν εκφραστούν με την ψήφο τους στην κάλπη και όχι με την αποχή.

Τα σοβαρά θέματα που έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι πολίτες και πολλές φορές περισσότερο στα νησιά, όπως η υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, αλλά το συνεχόμενο «ράλι» ανόδου της ακρίβειας, είναι μερικά από αυτά που οφείλουν οι ψηφοφόροι να «ζυγίσουν» ενόψει της ψήφου τους για τις Ευρωεκλογές.

H αποχή στις ευρωεκλογές έχει αρκετές σημαντικές συνέπειες. Καταρχάς, αποδυναμώνει τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι αποφάσεις του οποίου υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα και τις απόψεις των ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πάντως το Ευρωκοινοβούλιο ένα θεσμό πολύ μακρινό και ανίκανο να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χαμηλή εκλογική συμμετοχή, δεν θα είναι ήττα μόνο για τα κόμματα, που θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα. Είναι ήττα για την ίδια τη δημοκρατία!

bluestarferries

goldenstarferries